Madonna of 20 anderen

Madonna performs during the halftime show in the NFL Super Bowl XLVI football game in Indianapolis, Indiana, February 5, 2012. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - Tags: SPORT FOOTBALL ENTERTAINMENT) REUTERS

Voorafgaand aan de Steel Wheels-tournee van de Rolling Stones uit 1989 belde een nerveuze meneer van Mojo mij met de mededeling dat de ticketprijs voor het eerst boven de 50 gulden zou uitkomen. Zou het publiek bereid zijn een dergelijke woekerprijs (omgerekend 22,70 euro, inflatie niet ingecalculeerd) te betalen? Het publiek kwam massaal en de ticketprijzen zijn sindsdien alleen maar hoger geworden. Madonna spant nu de kroon. Tickets voor het komende concert in het Amsterdamse Ziggodome kosten van 99 tot 185 euro. Het bedrag valt onder meer zo hoog uit omdat de nieuwe concerthal met 15.600 plaatsen betrekkelijk klein is en er dus relatief weinig kaarten verkocht kunnen worden. Die intimiteit is geen overbodige luxe, want bij Madonna’s vorige show Sticky & Sweet in de Amsterdam ArenA werd geklaagd over de slechte geluidskwaliteit en Madonna’s geringe vermogen om de mensen op de verste tribunes bij de actie te betrekken.

Popjournalist Peter Bruyn berekende inmiddels dat je voor 185 euro naar twintig concerten van relevantere artiesten kunt in kleinere zaaltjes. Voor mensen die zich nog wel willen laten verrassen met spannende muziek.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard