Leerlingen zijn kwaadaardig

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Sinds ik op de middelbare school zit, werk ik met een laptop omdat met de hand schrijven mij veel moeite kost. Aantekeningen, opdrachten, toetsen, iedere docent wist er van en het was geen enkel probleem. Totdat men opeens besloot dat er een ‘laptopprotocol’ moest komen.

Dat laptopprotocol is samen te vatten als: leerlingen zijn altijd kwaadaardig en we moeten hen beschermen van alles, want ze zullen er alleen misbruik van maken. Zo werd bedacht dat er altijd een leraar moet meelopen als ik ga uitprinten in de mediatheek, want stel dat ik toch antwoorden ging veranderen (onmogelijk, er zitten mensen te controleren wat ik doe) of dat ik de toets na het printen bewaarde en er misbruik van ging maken (bij herkansingen worden altijd nieuwe toetsen gemaakt, dus dan heb ik vrij weinig aan een toets zonder vragen).

Logisch dat de school fraude wil tegengaan, maar aangezien het praktisch onmogelijk is om te frauderen vind ik het eerder een aanslag op mijn vrijheid. Wat levert het op als ik vijftig minuten moet wachten tot iedere leerling klaar is om dan vervolgens een docent bij me te hebben die toch niet oplet? Wie zegt dat ik het personeel van de mediatheek niet omkoop?

Ik vind dat er een goed en werkend nationaal protocol moet worden opgesteld wat wél ergens toe doet. Dat zou ook wenselijk zijn voor mijn wekelijkse frustraties.

    • Rutger de Quay