KPN slachtoffer van computerhack

De CEO van KPN, Eelco Blok, tijdens een aandeelhoudersvergadering in april vorig jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

KPN is vorige maand slachtoffer geworden van een geslaagde hackaanval. Dat heeft het bedrijf vanmiddag gemeld. De hacker(s) slaagden erin toegang te krijgen tot servers met klantgegevens van particulieren en bedrijven zoals adressen, telefoonnummers en bankrekeningnummers.

De hack werd op 20 januari ontdekt, aldus een woordvoerder van KPN tegen de NOS. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen “onmiddellijk” maatregelen genomen om de gegevens van klanten “maximaal” te beschermen. Een week later bleken de hackers echter nog steeds toegang tot de servers te hebben. Met behulp van internetbedrijf FoX IT lukte het KPN uiteindelijk een aantal dagen later om het probleem op te lossen.

Het is niet duidelijk van hoeveel klanten de hackers de gegevens hebben kunnen inzien, maar volgens KPN zijn er geen gegevens gestolen. KPN heeft alle “relevante” instanties, waaronder justitie en het het Nationaal Cyber Security Centrum, geïnformeerd over het hack en belooft “alle medewerking” om de hackers op te sporen. Het Landelijk Parket van het OM heeft inmiddels een onderzoek lopen. KPN belooft te onderzoeken hoe de servers in de toekomst “nog beter” tegen digitale aanvallen kunnen worden beschermd.

Beluister hieronder een fragment uit het Radio 1 Journaal over het hack bij KPN: