Kortkolom kunst

McCartney en John zingen voor de Queen

Londen. Voormalig Beatle Paul McCartney, Elton John en jongensband JLS staan op de rol voor het concert dat bij Buckingham Palace in Londen wordt gegeven voor het 60-jarig jubileum van de Britse koningin Elizabeth II. Ook artiesten als Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard en de Chinese pianist Lang Lang zullen meewerken. De bedoeling is dat er artiesten optreden van alle decennia van het koningschap van Elizabeth. Het concert is op 4 juni. (AP, Reuters)

Zomerfestivals krijgen ton BankGiro Loterij

AMSTERDAM. De Nederlandse zomerfestivals ontvangen 100.000 euro uit een extra trekking van de BankGiro Loterij. Dit heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds gisteren bekendgemaakt. Het fonds heeft ervoor gezorgd dat deze subsidie wordt verstrekt. Het Zeeland Nazomerfestival, Noorderzon Performing Arts Festival, Theaterfestival Boulevard, Nederlands Theater Festival Amsterdam en Oerol komen in aanmerking voor deze subsidie. De festivals gaan het extra geld onder meer gebruiken om het cultureel ondernemerschap te verhogen. (NRC)

VPRO en filmmuseum EYE werken samen

Rotterdam. De VPRO gaat samenwerken met het Amsterdamse filmmuseum EYE. De overeenkomst geldt in eerste instantie voor drie jaar, meldden de organisaties gisteren. De omroep gaat live uitzenden uit het gebouw en verslaat de officiële opening. De collectie van het museum zal worden gebruikt voor coproducties van beide organisaties. Het nieuwe onderkomen van EYE gaat 5 april open voor publiek. (Novum)

Van Gogh van Elizabeth Taylor geveild: 12,1 mln

Londen. Het schilderij Vue de l’asile et de la Chapelle de Saint-Remy van Vincent van Gogh (1889) van de vorig jaar overleden filmster Elizabeth Taylor heeft gisteren bij een veiling in Londen 12,1 miljoen euro opgebracht. Een brons van Henry Moore, Reclining Figure: Festival, werd afgehamerd op 22,9 miljoen euro. De veiling bracht in totaal 162 miljoen euro op. (Bloomberg)

NAPK en VNME gaan deze zomer fuseren

Rotterdam. Per 1 juli fuseert de Vereniging van Nederlandse Muziek Ensembles met de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, de belangenbehartiger voor de dans- en theatergezelschappen en orkesten die met ondersteuning van de rijksoverheid of van het Fonds Podiumkunsten werken. (NRC)