Kortkolom buitenland

Argentinië: Britten militariseren Falklands

Buenos Aires. De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner gaat een klacht indienen bij de Verenigde Naties omdat de Britten het conflict over de Falkland-eilanden ‘militariseren’. Volgens Argentinië zorgt het Verenigd Koninkrijk voor een dreiging door afgelopen week een modern gevechtsschip naar de Falklands te sturen. De Britten zijn gestationeerd op de Falklands na de mislukte poging van Argentinië in 1982 om de eilandengroep in te nemen. Argentinië wil diplomatieke onderhandelingen over de Falklands, maar de Britten zeggen dat gesprekken alleen mogelijk zijn als de eilandbewoners dat willen. (AP)

Gilani in beroep tegen besluit Hof Pakistan

Islamabad. De Pakistaanse premier Yusuf Raza Gilani is bij monde van zijn advocaat in beroep gegaan tegen het besluit van het Hooggerechtshof hem aan te klagen wegens minachting van de rechterlijke macht. Het Hof verwijt Gilani geen actie te hebben ondernomen tegen president Asif Ali Zardari, die uit corruptie verkregen geld op rekeningen in Zwitserland zou hebben gestald. Gilani heeft eerder betoogd dat de president immuun is voor rechtsvervolging en dat het daarom zinloos is zulke procedures te beginnen. (BBC, AFP)

Chinese wegwerkers in Soedan vrijgelaten

Peking. Een groep van 29 Chinese wegwerkers, die vorige week in Soedan was ontvoerd, is gisteren vrijgelaten. De Chinezen, die in het zuidelijke district South Cordofan werkten aan een weg, zijn inmiddels door het Rode Kruis overgebracht naar Kenia. Ze waren opgepakt door de Soedanese Bevrijdingsbeweging-Noord, die deel uitmaakt van een groep die al jaren strijdt tegen de regering in Khartoum. Het Rode Kruis was bij de kwestie betrokken geraakt als neutrale bemiddelaar. Zeventien andere Chinezen, die bij het project werkten, wisten al eerder te ontvluchten. (AP)

Rechter Californië: homohuwelijk legaal

San Francisco. Een Californische rechter bepaalde vandaag in een hoger beroep dat een verbod op het homohuwelijk niet grondwettelijk is. Verwacht wordt dat tegenstanders van het homohuwelijk de uitspraak tot het Hooggerechtshof zullen aanvechten. In 2008 konden kiezers in Californië stemmen over een wettelijk verbod op het homohuwelijk. Sindsdien is het homohuwelijk, dat vanaf juni 2006 mogelijk was, verboden. In 2010 bepaalde een rechter al dat het verbod niet grondwettelijk is. (AP, Reuters)

In vijf weken 65 executies in Irak

Bagdad. De Iraakse autoriteiten hebben gisteren veertien terdoodveroordeelden terechtgesteld. Dat heeft een hoge functionaris van het Iraakse ministerie van Justitie. Dit brengt het aantal executies sinds het begin van dit jaar op 65. Het grootste deel van hen werd beschuldigd van terroristische activiteit. Internationale mensenrechtenorganisaties beschuldigen Irak ervan over te gaan tot executies na oneerlijke processen. (AFP)

Laatste Britse veteraan WO I overleden

Rotterdam. De allerlaatste Britse veteraan van de Eerste Wereldoorlog is overleden in King’s Lynn. Florence Green, die over twee weken 111 jaar zou zijn geworden, was 17 toen ze ging werken op een luchtmachtbasis in Norfolk. Ze trad toe tot de WRAF, de Women’s Royal Air Force, waar vrouwen werden opgeleid tot onder andere mecanicien. In mei vorig jaar overleed in Australië de laatste veteraan die tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht aan het front. (NRC)