Koning Albert herbergt asielzoekers niet gratis

Hoe kouder in België de winter, hoe heviger het debat over de crisis in de opvang van asielzoekers, die al jaren duurt.

Dit jaar ligt niet alleen de Belgische regering onder vuur – wéér worden asielzoekers de straat op gestuurd vanwege het tekort aan opvangplaatsen – maar ook koning Albert II krijgt kritiek.

Niet omdat de koning der Belgen niets zou doen om het leed te verzachten. Eind 2009 stelde hij, in een gebouw bij zijn kasteel in Ciergnon woonruimte ter beschikking aan een asielzoekersgezin. In een voormalige rijkswachtkazerne op het koninklijk domein in de Ardennen woont nu een Afghaans gezin met twee kinderen.

De ophef betreft de kosten van de koninklijke gastvrijheid. In antwoord op vragen van Kamerlid Theo Francken van de Vlaams-nationalistische N-VA zei premier Elio Di Rupo gisteren dat de plaatselijke sociale dienst opdraait voor gas, water, licht en voeding van de asielzoekers. De dienst betaalt 40 euro per asielzoeker per dag aan de Koninklijke Schenking, de instelling die de koninklijke bezittingen beheert.

De N-VA, die geregeld kritiek levert op het Belgische koningshuis, concludeert dat Albert „nog geld verdient aan het feit dat hij asielzoekers huisvest”. „De koning is er tijdens zijn kersttoespraak altijd goed in om zijn onderdanen een lesje te leren”, aldus Kamerlid Francken volgens Vlaamse kranten. „Maar hij krijgt toch genoeg geld toegestopt om niet moeilijk te moeten doen over die paar honderd euro’s aan huurlasten per maand?”

Het koninklijk huis wijst de kritiek van de hand. Het gaat níet om huur, maar om onkosten, zegt een woordvoerder . Toen de koning de woning beschikbaar stelde, werd afgesproken dat de sociale dienst die zou beheren, aldus het paleis.

Albert deed vorige maand vrijwillig afstand van een extra overheidstoelage van enkele tonnen euro’s, die wettelijk was vastgelegd. De Belgische staat moet flink bezuinigen om de in Europa vastgelegde begrotingsdoelen te halen.