‘In één nacht weer zeker 47 doden erbij in Syrië’

Het Vrije Syrische Leger in training voor de strijd tegen het regime. De strijdkrachten vechten onder meer in Homs een verbeten strijd uit tegen Assads troepen. Foto AP /

Na ogenschijnlijk nieuwe loze beloftes van Bashar al-Assad zijn vannacht in de Syrische stad Homs zeker 47 burgers gedood. Gisteren stelde de president nog open te staan voor een oplossing van de crisis, om dit zoals vaker op te volgen met meer geweld.

“We hadden kortstondig weer even elektriciteit waardoor we diverse wijken konden bereiken. Activisten aldaar hebben hun telefoons weten op te laden. We kwamen tot een dodental van 47 sinds middernacht”, zei activist Mohammad Hassan tegenover Reuters.

De in Londen gestationeerde Syrian Observatory for Human Rights meldt ‘tientallen doden’ nadat tanks en artillerie voor de vijfde opeenvolgende dag werden ingezet door het leger. De organisatie spreekt verder van ‘mortiervuur’ en het inzetten van ‘zware machinegeweren’.

‘Beloftes Assad betekenen niets’

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov was gisteren op bezoek bij Assad in Damascus. Rusland blokkeerde dit weekend met China een resolutie tegen Syrië in de VN Veiligheidsraad. Turkije wil nu met een eigen plan komen.

Assad beweerde gisteren tegenover zijn Russische bondgenoot dat Syrië altijd al ‘alle inspanningen heeft ondersteund voor de Syrische oplossing voor de crisis’. Hij zou openstaan voor gesprekken met de oppositie en herhaalde dat de waarnemersmissie van de Arabische Liga welkom is.

“Die beloftes betekenen niets. Bashar-al-Assad doet elke keer als hij in het nauw gedreven wordt en bezoek krijgt van internationale bemiddelaars beloftes maar doet daar vervolgens nooit wat mee. Hij heeft het vredesplan van de Arabische Liga aanvaard, maar niets mee gedaan. Zo gaat het steeds. Hij is nu in de situatie terecht gekomen waarin hij of moet aftreden of moet doorvechten. Zijn keus is doorgaan.” - Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants, NRC.

De steeds verder escalerende situatie in Syrië heeft Nederland ertoe bewogen de ambassadeur terug te halen uit Damascus.

    • Jules Seegers