Ik eet alleen nog pasta

NRC-redacteur (60) reed de Elfstedentocht in 1985, 1986 en 1997. Hij is ‘lid voor het leven’ en houdt een dagboek bij.

None

Een kilometer of tien tegen de wind – zeker wel 4 beaufort. Gistermiddag van Alblasserdam naar Molenaarsgraaf. Een dag eerder nog voelde ik hier de kou langs mijn hals naar binnen kruipen. Dat ondermijnt op den duur je kracht. Maar nu bood mijn bivakmuts perfecte bescherming. Niets kan je aan het toeval overlaten. De verkoopster van Perry Sport zei me dat ze geen bivakmutsen meer verkopen „omdat die binnenkort toch verboden worden”. Heeft het boerkaverbod nu ook al gevolgen voor de oer-Hollandse schaatser? Bij mij in de buurt, in België, lukte het wel.

Het ging zo lekker dat een lichte euforie me beving. Zachtjes juichend – niemand die het hoorde – schaatste ik met de wind achter me weer terug. Niet doen dus. De aandacht mag geen ogenblik verslappen. Want altijd zijn er de scheuren in het ijs. Ik zag er gistermiddag op de Graafstroom meer onderuit gaan. Al was er door vrijwilligers van de lokale ijsclubs goed geveegd.

In de auto merkte ik dat door mijn val een zwelling op de rechterheup was ontstaan. Maar niks om je druk over te maken. Thuis even op de hometrainer gegaan, daarna wat rek- en strekoefeningen: zittend op de grond, één been gestrekt, met je neus je knie halen. Geen napijntjes, geen spieren die opspeelden. Dat gaat de goeie kant op.

Schaatsvriend Klaas Postema mailde me bezorgd dat hij bij zijn tocht op het Zuidlaardermeer een lastige blaar aan z’n hiel heeft opgelopen. Zo’n kleinigheid kan je de Elfstedentocht kosten. In paniek probeerde hij – revalidatiearts van professie – de blaar „droog te föhnen”. Dat lukte niet. Nu maar hopen dat blaarpleisters hem helpen.

Mijn Franstalige vrouw vertelde gisteren door de telefoon aan een familielid dat le tour des onze villes er komend weekend aan komt. Klonk als een toeristisch tripje. Al weet ze best dat er een heel zware uitdaging wacht. Ik heb het eet- en slaapregime aangescherpt. Na de rek- en strekoefeningen altijd een dutje om het lichaam te ontspannen. En sinds gisteren schaft de pot alleen nog pasta. De dosis bananen is opgevoerd. Toen die in de supermarkt waren uitverkocht, ben ik vlak voor sluitingstijd naar de concurrent geracet. Want zonder voldoende energie in het lijf ben je straks, als-ie doorgaat, kansloos.

    • Hans Buddingh'