Homo’s in Oeganda krijgen nog meer straf

Onder gejuich van collega-parlementariërs heeft de Oegandese politicus David Bahati gisteren opnieuw een wetsvoorstel ingediend dat beoogt homoseksualiteit in het land zwaarder te bestraffen.

Bahati, lid van de partij van president Museveni, lag internationaal onder vuur toen hij in 2009 de doodstraf bepleitte voor ‘homoseksualiteit onder verzwarende omstandigheden’, zoals homoseks met kinderen, gehandicapten of hiv-positieven en bij recidive. De behandeling van de wet werd vorig jaar aangehouden. In het nieuwe voorstel is de maximale straf levenslang. Burgers die openlijke homo’s niet aangeven riskeren zeven jaar gevangenisstraf.

Oeganda ontving als ‘partnerland’ van Nederland vorig jaar 10 miljoen euro. Andere donoren, zoals Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de VS, hebben gedreigd de ontwikkelingshulp te beëindigen als de wet wordt aangenomen.

In het conservatieve Oeganda heeft het plan brede steun. „Onze wet, onze kinderen” scandeerden parlementsleden van alle partijen gisteren. Lokale kerkleiders, die financiële en logistieke bijstand krijgen van evangelische kerken uit de VS, zeggen dat ze onder sympathisanten 2 miljoen handtekeningen voor de wet hebben ingezameld.

De Zuid-Afrikaanse oud-president Thabo Mbeki noemde seksuele oriëntatie onlangs op bezoek in Oeganda een „privézaak” waarmee overheden zich niet moeten bemoeien. In Zuid-Afrika zijn homorechten in de grondwet verankerd.