Hoe zwaarder hoe lekkerder

Vandaag gaat er een controversiële film in première in de Nederlandse bioscopen. Een film die zich schuldig maakt aan manipulatie van de kinderziel en het uitdragen van allerlei opruiend, antikapitalistisch gedachtengoed. Nee, we hebben het hier niet over een recente, spraakmakende documentaire van Michael Moore, of een rolprent van enfant terrible Lars von Trier, het betreft hier de nieuwste Muppets-movie. Kermit en zijn vrienden trachten in die film hun theater te redden uit handen van een machtige olietycoon en die verhaallijn kwam hun in Amerika op felle kritiek te staan. Het moest maar eens afgelopen zijn met de hersenspoeling van de jeugd en dergelijke aanvallen op het Amerikaanse bedrijfsleven, zo klonk het uit conservatieve hoek. Zou de uitdrukking ‘The United States at their narrowest’ bestaan?

Ik ben opgegroeid met de Muppets en verheug me erop hen terug te zien. Miss Piggy die zo mooi haar neusje opkreukelt als iets haar niet zint. De oude mannetjes met hun eeuwige commentaar en de Zweedse kok die bang kijkende schildpadden en vissen in zijn soeppan duwt en zijn keukengerei door de keuken smijt. Eigenlijk zouden we vandaag ter ere van hem natuurlijk een ‘chickie in de baskee’ moeten maken, maar ik ben heel conservatief als het kippetjes betreft. Ik maak de mijne al jaren met veel citroen, knoflook en rozemarijn en met dat recept heb ik u al eens lastig gevallen. De kikkerbillen en varkenskoteletten wou ik ook maar laten staan, voor ik een linkse directe van miss Piggy te pakken heb. Vandaag dus een eenvoudig bladerdeegtaartje met mozzarella, waar zelfs klungelende Zweedse koks hun hand niet voor omdraaien.

Michel Roux jr. – die strenge kok uit BBC Masterchef – legde laatst in een tv-programma uit dat bladerdeeg lekkerder wordt als je het verzwaart tijdens het bakken. Je onderdrukt dan de natuurlijk drang van het deeg om op te bollen en daardoor wordt het – het is waar, ik heb het uitgeprobeerd – nog brosser en lekkerder. Dus leg de bladerdeegplakjes op elkaar en rol ze een beetje uit of snij een stuk deeg van een rol in de gewenste vorm. Leg het op bakpapier op een bakplaat, prik het een paar keer in met een vork, leg er nog een laag bakpapier bovenop en plaats daarop iets zwaars; een ovenschaal, bijvoorbeeld. Zet dit in de oven (200 graden) en controleer na 15-20 minuten of het deeg goudbruin en gaar is. Snij de buffelmozzarella en de tomaat in dunne plakjes, en verdeel deze over het deeg. Strooi er wat basilicumblaadjes, grof zeezout en peper over, besprenkel alles ten slotte met uw lekkerste olijfolie en eet direct op.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma),Menno Steketee (di),Roos Ouwehand (woe),Joël Broekaert (do)en Joep Habets (vrij).En in de zaterdagse bijlage Lux schrijft Marjoleine de Vos elke week een rubriek over eten.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Roos Ouwehand