Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Hoe zeg je g*dverdomme in het Fries?’

Dat is vanavond de vraag. Want de voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden zei niet ‘it giet oan’ of ‘it sil heve’. Desnoods het aardse ‘we gaan!’. Nee, Wiebe Wieling hield het op ‘ik heb geen goed nieuws’. Hij gaat niet door. “Wij kunnen op dit moment geen tocht uitschrijven,” vervolgde Wieling, die

Dat is vanavond de vraag. Want de voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden zei niet ‘it giet oan’ of ‘it sil heve’. Desnoods het aardse ‘we gaan!’. Nee, Wiebe Wieling hield het op ‘ik heb geen goed nieuws’.

Hij gaat niet door. “Wij kunnen op dit moment geen tocht uitschrijven,” vervolgde Wieling, die af en toe het hoofd liet hangen. “Het grootste gedeelte van de route is onvoldoende qua goede ijsdikte. Gemiddeld zit het zo rond de tien, elf centimeter. Er zijn uitschieters van 15 centimeter, maar er zijn ook delen waar het nog maar acht, negen centimeter dik is.” Het teleurstellende besluit is gebaseerd op veiligheid. Er kunnen simpelweg geen 16.000 schaatsliefhebbers op de plak die er nu ligt op sommige plekken blijven staan. “Er is een rayonhoofd door het ijs gezakt, dat is wel tekenend,” zei Wieling nog.

Een harde dobber.

Onze eigen doorgaans uiterst kalme hoofdredacteur, het levend bewijs dat je ook als erkend Belg door de koorts van de elf steden kan worden gegrepen, vatte het simpel en klaar samen:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Hoe zeg je godverdomme in het Fries?

Definitief afstel? Het lijkt er op. Volgens opperrayonhoofd Wieling kan er niet vooruit worden gelopen op een Tocht later deze maand. Hij ziet ‘geen verbetering’ in de weersvooruitzichten. De vrieskou, zo vaak onze vijand die we nu zo graag aan onze kant zagen, laat het afweten.

De teleurstelling is groot:

Twitter avatar dwarsrijnmond Chantal Quak het zullen de hormonen wel zijn, maar ik vind het heel erg dat het niet doorgaat #elfstedentocht
Twitter avatar RachelKremer Rachel Kremer Zonde, had graag in Franeker op hèt bruggetje gestaan. Andere keer dan maar! #elfstedentocht
Twitter avatar meilivos Mei Li Vos daar hebben ze toch klunen voor uitgevonden?
Twitter avatar NynkeSirene Nynke Ik wou dat ik een fles Beerenburg in huis had.

Realisme is er ook:

Twitter avatar schrijver Marijn Schrijver Ach, het leven giet oan
Twitter avatar WillemDudok Willem Dudok Nou, laten we dan in godsnaam maar die Olympische Spelen organiseren.
Twitter avatar ikbenechtben ben van der burg Dat mensen zich laten remmen door een #elfstedenvereniging. Ik stap vrijdag in #leeuwarden op voor een rondje van 200km
Twitter avatar viq Victor Romijn Alleen Kim Holland, daar konden in één dag 16.000 man overheen #elfstedentocht

En zelfs optimisme:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Noteer het al maar: #elfstedentocht op maandag 20 of dinsdag 22 feb
Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Schaatsliefhebbers: even slikken, maar vergeet niet hoeveel mooi ijs we al hebben, t/m weekend iedere dag overal schaatsmogelijkheden!
Twitter avatar pzantingh Peter Zantingh Mooi hoor, al die opwinding. Het is een grote rijkdom dat we ons hier druk om kunnen maken. #elfstedentocht
Twitter avatar annebonthuis annebonthuis Ik ga morgen wel gewoon met m’n Unoxmuts en dito worst bij een slootje staan.

In Balk is het in eerste instantie stil. De Luts, waar het maar niet wilde vriezen en zelfs een enkele schaatser nauwelijks vaart kan maken, werd veelbesproken. Ze hadden het in Balk wel een beetje zien aankomen:

Ook in Leeuwarden reageert men gelaten:

Maar terwijl wij onze eigenlijk gehoopte wonden likken, de dubbele sokken uitdoen en misschien de ijzers helemaal maar in het vet doen, is er tóch een sprankje hoop. Ook al is die ijdel.