Hezbollah erkent wapensteun uit Iran

De leider van de machtige Libanese organisatie Hezbollah heeft gisteren voor het eerst erkend dat zijn shi’itische beweging sinds haar geboorte in 1982 financiële en militaire steun ontvangt van Iran.

Maar Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah verzekerde dat Hezbollah niet de bevelen van Iran uitvoert.

In een videoboodschap zei Nasrallah dat Hezbollah tot nog toe alleen Iraanse politieke en morele steun had bevestigd om „onze broeders in Iran niet in verlegenheid te brengen”. Maar hij gaf nu openheid omdat het Iraanse leiderschap de steun had bekendgemaakt.

„Ja, we hebben morele en politieke en materiële hulp in alle mogelijke vormen” van Iran gekregen, zei Nasrallah, die nauwelijks in het openbaar optreedt uit angst voor een Israëlische aanslag. „In het verleden vertelden we het halve verhaal, en zwegen we over de andere helft [..] Als ze ons vroegen naar de materiële en financiële en militaire hulp, bleven we stil.”

Hezbollah werd tijdens de Israëlische invasie en bezetting van Zuid-Libanon door Iran opgericht om de shi’ieten te verenigen. Nasrallah zei dat Iran Hezbollah sindsdien nooit orders had gegeven.

Hij voegde eraan toe dat als Israël de Iraanse nucleaire installaties zou aanvallen – waarover de laatste tijd weer druk wordt gespeculeerd – het leiderschap in Iran evenmin „iets zou vragen van Hezbollah”.

Dat wil niet zeggen dat Hezbollah niets zou doen. Hezbollahs eigen leiderschap zou dan „gaan zitten, denken en beslissen wat te doen”.

Hezbollah beschikt over een aanzienlijk rakettenarsenaal, voor een groot deel via Syrië uit Iran geïmporteerd. Israëlische steden liggen onder het bereik van die raketten. In de oorlog van 2006 heeft Israël zich ingespannen Hezbollah militair uit te schakelen, maar dat is niet gelukt. Hezbollah schoot toen bijna 4.000 raketten op Israël af.

Internationale eisen zich te ontwapenen, negeert Hezbollah. Juist zijn militaire kracht heeft de organisatie in staat gesteld nu het Libanese bewind te domineren. (Reuters, AP)