Opinie

    • Menno Tamminga

Het socialisme à la Silicon Valley

Dag schat. Kijk even naar je post. Zit een brief bij van ene Zuckerberg. Zegt jou dat iets? Hij zegt dat jij een vriend bent.

- Brief? Er zat niks in de bus.

- Nee, zit in je mailbox. In dat welkomspakket van Facebook ter ere van hun beursgang. Kijk maar op pagina 67. Wow, jij hebt echt friends in high places. Daar staat die vriend. Letter from Mark Zuckerberg.

- Shit, ja. Mark zegt dat het een ongelukje was. Dat hij Facebook helemaal niet heeft opgericht om er een onderneming van te maken.

-Is dan wel een duur ongelukje geworden. Zijn aandelen in Facebook zijn straks mogelijk 25 miljard dollar waard, las ik. Beetje hypocriet om daar excuses voor te maken. De ‘excuustruus’ heeft haar mannelijk tegenhanger gevonden. De excuusmark.

- Mark schrijft ...eh... dat nu het toch zover is gekomen met een onderneming... dat hij het verschil wil uitleggen met reguliere ondernemingen. Hier, lees zijn brief zelf. Mark is een man met een boodschap, een maatschappelijk ideaal. Hij schrijft bijvoorbeeld dat de sociale missie van Facebook voor hem steeds het belangrijkste is geweest. En dat mede dankzij Facebook overheden de rechtstreekse stem van de gewone mensen niet meer kunnen negeren.

- Wat een bla-bla, hippietaal voor iemand die in 1984 is geboren. Die twee ijscomannen van Ben & Jerry’s die ook van die ‘verbeter de wereld-met ijs’-verhalen hielden, en die jongens van Google met hun ‘je kunt geld verdienen zonder slecht te doen’, die kunnen allemaal wel inpakken. Mark Zuckerberg overtreft alles en iedereen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zal nooit meer hetzelfde zijn. Lekker binnenlopen en doen alsof het geen ondernemen is, dat is maatschappelijk ondernemen à la Silicon Valley.

- Oeehh, jaloers? Eindelijk een succesondernemer die het beste met de mensheid voor heeft ...

- Ook dat soort ondernemers blijken, als het erop aankomt, gewoon zakenlieden. Twitter wil censuur best een handje helpen. Google was de censurerende Chinese autoriteiten eerst ter wille, maar uiteindelijk na allerlei westerse pressie weer niet. En al die incidenten over privacy ... Je weet het nooit met die jongens. Mooie sociale missies, maar hoeveel weten zij inmiddels van mij? En van die 844.999.999 andere Facebook-gebruikers? Hoeveel meer willen zij nog weten? Aan wie verkopen ze die informatie? Precies wat Jan Kuitenbrouwer laatst schreef: Big Brother leeft en is een sympathieke nerd op sneakers.

- Mark neemt dat echt serieus, hoor. Niet voor niets noemt Facebook het woord privacy 33 maal in dat welkomsdocument. Google deed het zeven jaar geleden bij zijn beursgang af met drie vermeldingen. Zie je trouwens dat Mark volgend jaar 1 dollar gaat verdienen als chief executive officer? Hij haalt al die graaiers bij banken en beursgenoteerde concerns gewoon links in. Laten zij hier maar eens een voorbeeld aan nemen.

- Niet zo moeilijk als je dan 25 miljard achter je naam kunt zetten. Dan neem ik ook wel genoegen met 1 eurootje per jaar.

- Niet overtuigd, hé? Mark was wel een van de eersten met een keiharde toezegging dat hij de bulk van zijn vermogen aan goede doelen zal geven. En Mark moet straks eerst nog zo’n 1,5 miljard dollar inkomstenbelasting betalen bij de uitoefening van zijn aandelenopties. Om zoveel belastingen te betalen moet Mitt Romney, om maar eens een bekende Amerikaanse zakenman te noemen, nog 242 jaar leven. Nee, dan Mark. Eén dollar verdienen en 1,5 miljard aftikken bij de fiscus. In Europa noemen ze dat socialisme, maar in Amerika is dat kapitalisme.

Nog andere post?

    • Menno Tamminga