Günter Wallraff in de bres voor journalisten TROS

De Duitse journalist Günter Wallraff schaart zich achter TROS-journalisten Jan Ponsen en Jelle Visser. Zij moeten morgen in Duitsland voor de rechter verschijnen wegens het schenden van de privacy van de veroordeelde oorlogsmisdadiger Heinrich Boere (90). Wallraff roept de Duitse staat op een stichting in het leven te roepen om de journalisten financieel te ondersteunen.

Ponsen en Visser bezochten Boere in 2009 in het bejaardenhuis waar hij woonde. Zij maakten voor EenVandaag opnamen met een verborgen camera. Boere diende in 2010 een klacht in bij de Nederlandse Raad voor de Journalistiek. Nadat die ongegrond was verklaard, daagde Boere de journalisten voor de rechtbank in Eschweiler. Zij kunnen in Duitsland maximaal drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Wallraff werd begin jaren 80 beroemd door zich te vermommen als Turkse gastarbeider en misstanden in de werkomstandigheden van immigranten te onthullen. Hij schreef daarover het boek Ik (Ali).

„De journalisten moeten een Bundesverdienstkreuz [een hoge onderscheiding] krijgen voor hun werk”, zegt Wallraff aan de telefoon. „Ze hebben gedaan wat noodzakelijk is om deze zaak boven water te krijgen. Boere is met de opnames niet geschaad, de beelden zijn niet eens in Duitsland uitgezonden. Het is een blamage voor Duitsland dat de journalisten als misdadigers voor de rechter moeten verschijnen.”

Boere was lid van het SS-Sonderkommando Feldmeijer, dat van september 1943 tot september 1944 ruim vijftig Nederlanders vermoordde. Hij is in 2010 tot levenslang veroordeeld voor de moord op drie burgers. Hij zit nu vast.