Griekse deal lijkt nabij - extra bijeenkomst EU-ministers gepland

De Griekse premier Papademos (midden) vanavond in Athene voorafgaand aan overleg met de leiders van de drie coalitiepartijen. Foto AFP / Orestis Panagiotou

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden komen morgen bijeen om te overleggen over de tweede noodlening aan Griekenland. In Athene voeren de Griekse coalitiepartijen al de hele avond overleg met de premier over hervormingen die het land van de noodlening moeten verzekeren.

Het feit dat de ministers van de eurolanden morgen in Brussel bij elkaar komen doet vermoeden dat een akkoord over de Griekse hervormingen nabij is. Niet alleen de noodlening aam de Grieken staat op de agenda, ook wordt overlegd over een overeenkomst met private kredietverleners over het afwaarderen van de Griekse schuldenlast.

De leiders van de drie Griekse coalitiepartijen die premier Papademos steunen staan onder toenemende druk om akkoord te gaan met een hervormingsvoorstel dat gisteravond laat in samenspraak met de partijen van de trojka van EU, ECB en IMF is opgesteld. De trojka eist loons- en pensioensverlagingen in de private sector, massaontslagen in de publieke sector en bezuinigingen op defensie in ruil voor de noodlening.

Naderende verkiezingen bemoeilijken onderhandelingen tussen partijen

De gesprekken tussen de coalitiepartijen zijn de afgelopen week herhaaldelijk uitgesteld, om tijd vrij te maken voor onderhandelingen met de trojka. De onwil in Athene om te bezuinigen is groot. Politieke partijen lijken niet alleen het landsbelang voor ogen te hebben, maar maken ook electorale afwegingen. In april worden verkiezingen gehouden, maar coalitie- en oppositiepartijen steggelen over het al dan niet verzetten van de stembusgang. Bovendien speelt mee dat de partijen onderling verdeeld zijn over de vraag waar het zwaartepunt van de nieuwe bezuinigingen moet komen te liggen.

De Griekse regering heeft echter nauwelijks nog bewegingsruimte. In maart moet Griekenland 14,5 miljard euro aan aflopende obligaties terugbetalen. Zonder de nieuwe noodlening kan het land niet aan deze verplichtingen voldoen en is een bankroet onafwendbaar. Dat betekent tegelijk een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

    • Pim van den Dool