Gelegenheidsploeg van Wennemars en Tuitert niet op NK marathon na protest

Rijders waren boos over ploeg met coryfeeën van de lange baan.

Rotterdam. Op het overleg tussen de schaatsbond KNSB en de Vereniging Marathon Sponsoren (VMS) is gisteravond besloten om niet met Team-KPN aan de start van het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs te starten. Dat schrijft schaatsen.nl. De NK zijn vanmiddag op de Rietplas in Emmen. De oprichting van het KPN-team leidde tot veel protest in het marathonpeloton.

De veertien marathonploegen in de hoogste divisie waren boos op schaatsbond KNSB en hoofdsponsor KPN, omdat zij maandag in allerijl een nieuwe ploeg hadden opgericht, met het oog op een eventuele Elfstedentocht. Het gelegenheidsteam bestaat uit marathonkampioen Arjan Smit en drie coryfeeën van de lange baan: tweevoudig wereldkampioen sprint Erben Wennemars en de olympisch kampioenen Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage. Team-KPN zou ook de klassiekers moeten rijden, in voorbereiding op een eventuele Elfstedentocht. De bestaande marathonsponsors zijn ongelukkig met het prominententeam, omdat de ploeg te veel publiciteit zou opeisen.

Evert van Benthem (53) is van plan om met zijn familie naar Nederland te komen als er een Elfstedentocht wordt gehouden. De tweevoudige winnaar van het evenement, die in 2000 naar Canada emigreerde, hoopt de tocht dit jaar mee te schaatsen met zijn zoons. Van Benthem, die een melkveehouderij heeft in Canada, is al druk met de voorbereidingen voor een eventuele overtocht. NRC