Geen goed nieuws

Wieling vanavond tijdens de persconferentie in Leeuwarden. Foto NRC / Laurens Aaij Wieling vanavond tijdens de persconferentie in Leeuwarden. Foto NRC / Laurens Aaij

‘Ik heb geen goed nieuws’. Wiebe Wieling, de voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden, moest af en toe op het papiertje voor zijn neus kijken, waardoor we een blik op zijn witte scheiding kregen. Daarna keek hij het zaaltje weer in, met de blik van de aardigste middelbareschooldocent die je je kunt voorstellen, en sprak hij verder.

Hij was resoluut. Duidelijker kon hij zijn woorden niet kiezen. De Elfstedentocht komt er niet. Voorlopig niet.

De afgelopen dagen beheerste het onze kranten, websites, nieuwsbulletins, actualiteitenprogramma’s en liveblogs. Hoe dik is het ijs in Balk? Hoeveel vorst hebben we nog nodig? Op de voorpagina van de Telegraaf sierde gisteren een lint met Friese pompeblêden de bovenkant van het papier. Erben Wennemars zat elke avond bij De Wereld Draait Door aan tafel. Bij nrc.nl begonnen we dit blog. Plotseling draaide alles om schaatsen, en om De Tocht.

Als de afgelopen dagen iets hebben aangetoond dan is het hoe gelukkig we kunnen zijn, ook al zien we dat zelf niet altijd. Geld en geweld regisseren doorgaans het nieuws - maar niet deze week. We konden het ons veroorloven de voorpagina’s te vullen met de dikte van ijs. Friese steden verdrongen Amerikaanse staten en rayonhoofden waren belangrijker dan ministers van Financiën.

Vorig jaar werd Japan getroffen door een nucleaire ramp en Noorwegen door een gek die tientallen jongeren doodschoot. In een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn stierven zes mensen. Nog altijd gaan duizenden demonstranten in het Midden-Oosten dagelijks de straat op terwijl ze niet weten of ze ’s avonds weer thuiskomen. En nog altijd ligt ineenstorting van de eurozone op de loer.

Ja, schaatsen is triviaal. Bijzaak. Maar we werden de afgelopen dagen zo gelukkig van die bijzaak. Dat het niet koud genoeg is voor een Elfstedentocht, is ‘geen goed nieuws’. Wat een rijkdom, dat we ons hier druk om maken. We hadden het nodig.

    • Peter Zantingh