EU: hervormingen Bulgarije en Roemenië niet snel genoeg - NL’se opstelling wekt weerstand

De Europese Commissie vindt dat de hervormingen in Bulgarije en Roemenië niet snel genoeg gaan. Hierdoor is de toetreding van beide landen tot de Schengenzone onzeker geworden.

In twee rapporten die vandaag verschenen zijn staat dat de landen de verwachtingen niet zijn nagekomen in de vijf jaar nadat ze in 2007 toetraden tot de EU. Volgens de Europese Commissie is er nog steeds teveel corruptie en criminaliteit in de landen en moeten de landen hun juridisch systeem daar sneller op aanpassen.

Door deze rapporten is de toelating van Bulgarije en Roemenië tot de vrij-reizenzone Schengen in gevaar gekomen. In deze zone zijn geen paspoortcontroles of papieren nodig om nationale grenzen over te kunnen. De commissie vindt dat “verdere inspanningen in de komende maanden nodig zijn om overtuigende resultaten te tonen.”

Irritatie bij EU-landen over Nederlandse opstelling

Nederland verzet zich als enige EU-land tegen de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Schengenzone. Volgens minister Leers van Immigratie en Asiel kunnen de landen niet zomaar ‘een sleutel van onze achterdeur’ krijgen. Deze Nederlandse opstelling begint tot ergernis te leiden bij andere EU-landen.

Petra de Koning, correspondent in Brussel schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat Nederland irritatie opwekt omdat het eist dat er twee opeenvolgende positieve beoordelingen van ‘Brussel’ komen, voordat Roemenië en Bulgarije kunnen worden toegelaten tot de vrij-reizenzone Schengen. Roemenië en Bulgarije staan al sinds hun toetreding onder speciaal toezicht.

Veel andere landen voelen niets voor zo’n dubbele beoordeling, schrijft De Koning. De rapporten over corruptie en criminaliteit hebben formeel namelijk niets te maken met de criteria voor toetreding tot Schengen. Zowel Bulgarije als Roemenië voldoet aan de officiële criteria (zoals de kwaliteit van de grensbewaking).

Druk op Nederland om van standpunt te veranderen

Staatssecretaris Ben Knapen (CDA) van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat de vooruitgang die al geboekt is een “stap vooruit” is, “maar er is nog veel werk te doen”. De Koning schrijft ook dat Knapen benadrukte dat Nederland de twee rapporten zal gaan bestuderen. In de zomer komt de Commissie met een politieke analyse over Roemenië en Bulgarije en dan komt Nederland met zijn oordeel:

“In de zomer komt de Commissie met een politieke analyse over Roemenië en Bulgarije en dan komt Nederland met zijn oordeel. Als Nederland de beoordelingen van vandaag meteen ‘negatief’ had genoemd, was de blokkade van Roemenië en Bulgarije met een vol jaar verlengd. De twee landen blijven nu bungelen – misschien lukt het nog deze zomer – en tegelijk zal de druk op Nederland toenemen om van standpunt te veranderen.”

Europese ambtenaren houden Nederlandse politiek in de gaten

Volgens Roemenië is de tegenstand van Nederland het gevolg van de groeiende invloed van de PVV. De Koning schrijft dat Europese ambtenaren hierom de Nederlandse in de gaten houden:

“Europese ambtenaren en diplomaten proberen te volgen hoe het politiek gaat in Nederland: de SP die stijgt in de peilingen, de PVV die van de Oost-Europeanen een steeds groter thema maakt.”

In september vorig jaar blokkeerden de Europese ministers van Binnenlandse Zaken ook al de toetreding tot de Schengenzone, ook vanwege te weinig voortgang.

Tulpenoorlog: Roemenië blokkeerde al bloemenimport vanuit Nederland

Er is al eerder onenigheid geweest tussen Nederland en Roemenië nadat Nederland kenbaar maakte tegenstander te zijn van de toetreding. Toen blokkeerde Roemenië alle bloemenimport vanuit Nederland, omdat de papieren daarvoor niet in orde zouden zijn. Ook zouden de Hollandse planten gevaarlijke bacteriën bevatten. Dit werd in de volksmond de ‘tulpenoorlog’ genoemd.

    • Judith Laanen