Opinie

    • Sander Voormolen

Een reepje vlees voor het bloeden

Een oud militair trucje blijkt een medisch wondermiddel. Met een propje gepekeld varkensvlees zijn Amerikaanse artsen er onlangs in geslaagd een levensbedreigende bloedneus te stelpen.

Met kleine reepjes gepekeld varkensvlees stopten artsen de bloedneus van een Glanzmann-patiënte. Foto stock.xchng

Wat moet je doen met een bloedneus die niet wil stoppen met bloeden? Amerikaanse artsen van het kinderziekenhuis van het Detroit Medical Center, die al een week lang met conventionele technieken (wattenproppen, medicijnen, operaties) hadden geprobeerd een bloedneus van een vierjarig meisje te stelpen, stopten ten einde raad maar reepjes gepekeld varkensvlees in haar neusholtes. Dat hielp. Binnen 24 uur was het bloeden gestopt en drie dagen later kon het meisje naar huis.

Het meisje leed aan de zeer zeldzame ziekte van Glanzmann, een erfelijke afwijking waardoor haar bloedplaatjes niet goed functioneren. Bloedplaatjes vormen normaal een korstje in wondjes, waardoor het bloeden stopt. Maar Glanzmann-patiënten kunnen doodgaan als het bloeden niet op een of andere manier kunstmatig gestopt wordt.

De keel-, neus- en oorartsen in Detroit zaten met de handen in het haar. Totdat de oudste van hen, de 74-jarige Walter Belenky, een ingeving kreeg. Hij had ooit in een militaire veldgids gelezen dat gepekeld varkensvlees vaker werd gebruikt als noodmiddel om ernstige neusbloedingen te stelpen.

In overleg met de ouders van het meisje besloot hij het erop te wagen. Hij liet een van zijn medewerkers een stuk gepekeld varkensvlees kopen bij een lokale supermarkt, en sneed drie stukjes ervan precies op maat. Het werden reepjes van 3,5 bij 0,5 centimeter. Een chirurgische draad die door het uiteinde van de reepjes was geregen, diende als anker, om te voorkomen dat ze zouden verschuiven. Met behulp van een endoscoop en chirurgische tangetjes manoeuvreerden de artsen de vleesklompjes vervolgens precies op de bloedende wondjes in de neus. In het linkerneusgat, waar de bloeding het hevigst was, kreeg het meisje er twee, in het rechterneusgat een.

De artsen stonden versteld van het onmiddellijke effect ervan. En ze constateerden verder geen enkele bijwerking.

Waarschijnlijk veroorzaakt het zout in het vlees een zwelling van het neusslijmvlies, zodanig dat de wond dichtgedrukt wordt. Mogelijk zitten er ook nog andere stoffen in het varkensvlees die het bloeden helpen stelpen.

„Voor zover wij weten, is dit de eerste beschrijving van de succesvolle behandeling met reepjes gepekeld varkensvlees van een levensbedreigende bloeding bij een Glanzmann-patiënt”, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke artikel dat zij erover publiceerden in het vakblad Annals of otology, rhinology & laryngology.

Hetzelfde meisje belandde vier weken later weer in het ziekhuis met een bloedneus, nadat zij was uitgegleden tijdens het spelen en ongelukkig op een betonnen vloer was terechtgekomen. Nu wisten de artsen onmiddellijk wat hun te doen stond: snel stopten zij reepjes varkensvlees in haar neus. En weer was de genezing wonderbaarlijk en snel. Met twee dagen kon het meisje weer naar huis.

Hoewel de genezing van een bloedneus met reepjes gepekeld varkensvlees nu ‘bewezen technologie’ is, waarschuwen de artsen uit Detroit er toch voor om er zelf mee te gaan experimenteren. Rauw varkensvlees zou gevaarlijke ziekteverwekkers, zoals virussen, kunnen bevatten. Daarmee zouden patiënten van de regen in de drup raken.

    • Sander Voormolen