‘ECB doet concessie op Griekse schulden’ - ‘Zou grote kentering in beleid ECB zijn’

The Euro sculpture is pictured with an excavator shovel in front of the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt January 24, 2012. REUTERS/Alex Domanski(GERMANY - Tags: BUSINESS) De ECB zou bereid zijn een deel van de waarde van Griekse staatsobligaties kwijt te schelden. Foto Reuters / Alex Domanski

De Europese Centrale Bank (ECB) zou bereid zijn een deel van de waarde van Griekse staatsobligaties kwijt te schelden. Dit melden bronnen binnen de ECB vandaag aan The Wall Street Journal.

Met deze stap doet de ECB een belangrijke concessie, die de schulden van Griekenland mogelijk met zo’n elf miljard euro verkleint. Dit maakt de weg deels vrij voor een nieuw steunprogramma voor het land ter waarde van 130 miljard euro.

De bedoeling is dat de ECB het gekochte Griekse schuldpapier (zo’n 55 miljard euro) aan het Europees noodfonds EFSF doorverkoopt tegen de prijs die ze zelf heeft betaald aan de ECB. Athene koopt die obligaties daarna over van het EFSF met behulp van leningen van dat noodfonds zelf. Omdat de ECB het staatspapier tegenover de kostprijs overdraagt aan het EFSF, kan het noodfonds de obligaties tegen de gereduceerde prijs aan Griekenland terugverkopen.

Voorwaarde van de ECB is wel dat de gesprekken tussen Griekenland en zijn private schuldeisers om een bedrag van honderd miljard euro kwijt te schelden, succesvol zijn en de partijen tot een akkoord komen om de schulden te herstructureren.

De ECB zelf geeft geen officieel commentaar.

Volgende week waarschijnlijk een definitief besluit over schuldendeal

Update 16.28 uur: De ECB beslist waarschijnlijk volgende week of er een deal komt met Griekenland over het reduceren van een deel van de schulden. Dit melden bronnen bekend met de situatie aan nieuwsdienst Dow Jones. Volgens ambtenaren zou er al een principeakkoord bereikt zijn tussen de ECB en Griekenland, maar wacht de bank de resultaten af van de gesprekken tussen de overheid en de private schuldeisers. Ook wil de bank meer informatie in de vorm van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU) over de status van de economische en financiële situatie in het land.

‘Dit zou een grote kentering zijn in het beleid van de ECB’

NRC-economieredacteur Melle Garschagen in een reactie:

“Als de ECB daadwerkelijk bereid is om Griekse schulden kwijt te schelden, dan zou dat een grote kentering betekenen in het beleid van de centrale bank. De ECB heeft de regel dat ze geen staatsschulden mogen financieren. Het opkopen van staatsobligaties mag nog net. Maar zodra je erkent dat je een deel van de schulden kwijtscheldt ben je eigenlijk wel bezig met het financieren van de staatsschuld. Een deel van het ECB-bestuur betoogt dan ook dat dit strijdig is met het Europees verdrag.

Het argument van de banken en de Grieken zelf is dat als je de Griekse schuld naar een houdbaar niveau wil krijgen, alle instellingen mee moeten doen met kwijtschelding. Dit gaat de IMF bijvoorbeeld zeker niet doen. De druk op de ECB is opgevoerd om mee te doen aan het spel van schulden kwijtschelden. Terwijl ze zich daar altijd tegen hebben verzet.”

Griekse regering praat vandaag verder over pakket aan bezuinigingen

Vandaag komen de Griekse minister-president Lucas Papademos en de leiders van de belangrijkste politieke partijen weer bijeen om verder te praten over een pakket aan hervormingen en bezuinigingen die ook als voorwaarde gelden om het nieuwe steunprogramma te krijgen vanuit de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

    • Marije Willems