dvd

Chronik derAnna Magdalena Bach. Jean-Marie Straub en Danièle Huillet.

speelfilm

De twee weken geleden overleden muzikant en dirigent Gustav Leonhardt speelde in 1967 zijn lievelingscomponist Johann Sebastian Bach in Chronik der Anna Magdalena Bach. De Duitse film van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet is te importeren met Engelse ondertitels. Voor een muziekfilm is het geluid helaas niet denderend, maar hij is dan ook 45 jaar oud. Straub en Huillet baseerden zich strikt op historische bronnen, waarbij vooral de Kroniek van Bachs tweede vrouw Anna Magdalena als uitgangspunt diende. Zij noteerde uiterst precies wat hij allemaal schreef tussen 1721 en 1750, een overweldigende hoeveelheid muziek. De muziek staat centraal in Chronik der Anna Magdalena Bach, een ‘pure’ muziekfilm, even ‘streng’ als Bach. Zijn muziek wordt uitgevoerd op historische instrumenten, als het even kan ook daadwerkelijk gefilmd op de plekken waar Bach het opvoerde. De muzikanten hebben pruiken op, maar verder is er geen franje. De camera beweegt nauwelijks, maar registreert. Uiterst droge cinema, die er door zijn nauwgezetheid en nadruk op de historische en sociale omstandigheden van Bachs tijd echter wel goed in slaagt de scheppingskracht van Bach voelbaar te maken.

    • André Waardenburg