Doden bij aanslag op hotel in Somalische hoofdstad Mogadishu

Een patrouille van Somalische militairen afgelopen vrijdag in hoofdstad Mogadishu, waar vanmiddag een grote aanslag plaatsvond. Foto AP / Farah Abdi Warsameh

Bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vanmiddag zeker negen doden gevallen. De aanslag vond volgens de politie plaats bij een hotel waar parlementariërs vaak bijeen komen en dat al eerder doelwit van een grote aanslag was.

Hoeveel doden er precies bij de aanslag vielen is nog onduidelijk. Persbureau AFP maakt melding van elf doden, terwijl de lokale politie het tegenover Reuters voorlopig op negen houdt. Wel zegt de politie te vrezen dat het dodental nog kan stijgen. Naast de doden zouden er minstens 34 gewonden zijn gevallen.

De aanslag van vanmiddag vond plaats op het café van Hotel Mona, een ontmoetingsplaats voor parlementariërs. De zelfmoordterrorist zou vanuit een auto op mensen in de buurt van het hotel hebben geschoten en vervolgens met zijn auto op het café zijn ingereden, waarna de auto explodeerde. Bij een vergelijkbare aanslag op het hotel, in augustus vorig jaar, vielen meer dan dertig doden.

Hoewel de aanslag van vanmiddag nog niet is opgeëist gaat de verdenking automatisch uit naar de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep Al Shabaab, die al jaren voor dood en verderf zorgt in Somalië. De moslimextremisten slaagden er de afgelopen jaren in grote delen van Somalië onder controle te krijgen en sloegen vorig jaar al geregeld toe in Mogadishu. De laatste maanden leken de extremisten uit de hoofdstad te zijn verjaagd.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool