Dierenrechtenorganisatie daagt SeaWorld voor misbruiken orka's

Ze zijn gevangengenomen, moeten gedwongen werken en worden nooit meer vrijgelaten. Een Amerikaanse rechter heeft deze week de zaak gehoord van een groep opmerkelijke slachtoffers: vijf orka’s. De aangeklaagde is SeaWorld, het dolfinarium waar de orka’s dagelijks shows opvoeren. Volgens PETA, de dierenrechtenorganisatie die de orka’s vertegenwoordigt, worden de dieren in de parken in Florida en Californië als slaven gehouden. De rechter bepaalt nu of de zaak verder wordt behandeld.

Het is de eerste keer dat een Amerikaanse rechter zich buigt over de vraag of dieren dezelfde grondrechten hebben als mensen. SeaWorld heeft gevraagd de zaak te seponeren omdat de aanklacht ingaat tegen „gezond verstand en 125 jaar jurisprudentie”. Volgens de advocaat van het dolfinarium zou „de hel losbreken” als de orka’s als slaven worden gezien. Dierentuinen en zelfs het gebruik van politiehonden zouden dan misschien in strijd zijn met de Amerikaanse grondwet. PETA acht het niet waarschijnlijk dat ze deze zaak zal winnen, maar vindt het al een grote overwinning dat een rechter zich over de argumenten buigt. BBC, AP