Debat met Schultz over chaos op spoor - tot weekend minder treinen

Reizigers vragen informatie op Utrecht Centraal. De NS rijdt ook de komende dagen nog met een aangepaste dienstregeling. Foto NRC / Arjan de Jongh

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zal zich in de Tweede Kamer moeten verantwoorden voor haar rol in de chaos op het spoor van de afgelopen week. Waarschijnlijk komt er eind deze week een spoeddebat.

De PvdA en PVV hadden al eerder aangedrongen op zo’n debat, maar de minister krijgt nu enig uitstel om alle feiten op een rij te krijgen.

PvdA-kamerlid Jacques Monasch legt het verzoek om een spoeddebat vandaag in de Volkskrant uit.

“Vrijdag nog zei ze [Schultz] dat eerst duidelijk moest zijn wat er precies is gebeurd. Nog geen etmaal later trekt ze allerlei conclusies; de plannen van ProRail en NS om dergelijke omstandigheden te beheersen konden de prullenbak in en ze zei dat ze de hulp van de Zwitsers inriep.”

Monasch stelt dat hij het wat makkelijk vindt om steeds naar de NS en ProRail te wijzen. “Het is háár verantwoordelijkheid.”

NS lijkt enige lering te hebben getrokken op kritiek over communicatie

Ondertussen duren de problemen op het spoor voort. Al bleef echte chaos, in tegenstelling tot vlak voor het weekend, uit. Toch waren er ook gisteren weer storingen en reed de NS vanochtend nog altijd met een aangepast dienstregeling. Er reden beduidend minder treinen dan normaal. Dat blijft in ieder geval zo tot aankomend weekend.

De NS lijkt echter wel enige lering te hebben getrokken uit alle kritiek op haar gebrekkige communicatie vorige week. Op haar website kondigt de NS de aangepaste dienstregeling tot komende vrijdag nu duidelijk aan. De NS schrijft:

“Het blijft de hele week nog flink vriezen, waardoor de kans op schade aan het spoor groot is. We nemen daarom het zekere voor het onzekere en hebben in overleg met ProRail besloten om in elk geval tot en met vrijdag met een aangepaste dienstregeling te blijven rijden. Voor woensdag zijn de aanpassingen verwerkt in de reisplanners.”

Ook ontraadt de NS reizigers de komende dagen veel in de spits te rijden:

“Houd rekening met meer drukte in de trein, vaker overstappen en een langere reistijd. NS verlengt waar mogelijk de Intercity’s. Vooral in de spits zal het een stuk drukker zijn dan normaal. Wij raden u aan om, als dat kan, een trein eerder of later te nemen om buiten de spits te reizen. Plan kort voor vertrek uw reis voor een zo actueel mogelijk advies.”

Vooral rond Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal rijden minder intercity’s.

    • Niels Posthumus