De derde zakte erdoor

Gisteravond op de Prinsengracht in Amsterdam tussen de woonboten bij de Noorderkerk geschaatst, in de hoop dat we nu onder de bruggen door konden en durfden. Maar hoewel het de koudste avond van de week tot nu toe was, lag er papijs onder de bruggen. Een enkeling trok zich daar niets van en schaatste door de ijsblubber heen. Zoon Béla (14) wilde ook wel, maar ik durfde niet.

Het werden dus weer wedstrijdjes. Ik verloor nu ook drie keer van mijn jongste zoon (11) op de korte baan. In ons gezin win ik nu nog alleen van mijn vrouw.

Vlak voor we naar huis gingen, gingen nog drie mensen onder de brug bij de Noorderkerk door. Jaloers keken we naar ze. Gelukkig zakte de derde door het ijs. Hij verdween tot zijn oksels in het water, maar was wonderlijk snel weer uit het wak. Geen afbrokkelend ijs, geen worsteling – hij leek een duwtje van onderaf te krijgen. Alsof er niets aan de hand was, reed hij drijfnat verder.

    • Bernard Hulsman