De comeback van Rick Santorum

Caption: U.S. Republican presidential candidate and former U.S. Senator Rick Santorum talks to supporters in the crowd after his primary night rally at the St. Charles Convention Center in St. Charles, Missouri, February 7, 2012. REUTERS/Sarah Conard Rick Santorum praat met zijn aanhangers op een verkiezingsbijeenkomst in St. Charles, Missouri. Foto Reuters / Sarah Conard

Het is te snel om te zeggen dat de Republikeinse race weer helemaal open ligt. Maar de onverwacht grote overwinning van Rick Santorum in Missouri, Minnesota en Colorado maakt de Republikeinse race nog gekker dan hij al was. Santorum won de voorrondes in deze drie staten met een opmerkelijk groot verschil van Mitt Romney. Veel zal het niet meteen uitmaken: Missouri kiest in maart pas officieel een kandidaat (organisatorisch gedoe) en Minnesota en Colorado kiezen afgevaardigden voor de partijconventie via een getrapt systeem, waarbij de verliezer bovendien ook nog een deel krijgt.

Maar deze race gaat niet alleen om afgevaardigden. Het gaat om een Republikeinse kiezer die niet weet wat hij wil. Mitt Romney probeert te winnen met maar één boodschap: ik ben de kandidaat, omdat ik nu eenmaal de kandidaat ben. Nu hij tot nu toe vijf van de acht staten verloren heeft, wordt dat verhaal lastig vol te houden.

Mitt Romney klonk kwetsbaar in zijn toespraak in Denver, Colorado - de staat die hij vier jaar geleden nog met overmacht won. Hij merkte op dat er veel minder mensen waren dan de dag ervoor, en hield een inspiratieloze opsomming van uitgeschreven talking points. Na afloop kreeg hij ook nog glitter over zich heen van een activist.

Rick Santorum, op zijn beurt, klonk euforisch. Hij bedankte God, zijn vrouw en zijn gezin en noemde zich “niet het conservatieve alternatief voor Mitt Romney, maar dat van Barack Obama”.

Dat was een koekje van eigen deeg voor Romney, die er een handje van heeft zijn tegenstanders te negeren, alsof hij al de kandidaat ís. De hoogmoed van Romney leidde tot zijn val in drie staten.

Dit valt er nog te zeggen over de uitslag van vannacht: de Republikeinse partij is hopeloos verdeeld. De traditioneel-Republikeinse kiezer (fiscaal-conservatief, pragmatisch) staat tegenover de groeiende evangelische en Tea Party-vleugel (sociaal-conservatief, activistisch, met een afkeer van het establishment van de partij). Romney is de overduidelijke kandidaat van de eerste groep. Santorum, Gingrich en Ron Paul, hoe verschillende personen ook, moeten onderling uitmaken wie de tweede groep gaat verenigen.

    • Guus Valk