Criticus Adam Mars-Jones wint Hatchet Job of the Year Award

De literatuurcriticus Adam Mars-Jones heeft de ‘Hatchet Job of the Year Award’ gewonnen, de prijs voor de Britse recensie met het vurigste oordeel. Dat meldt The Gaurdian. Hij ontvangt de prijs voor zijn recensie van de roman By Nightfall van de Amerikaanse auteur Michael Cunnigham. Mars-Jones had in totaal duizend woorden nodig om in januari 2011

De literatuurcriticus Adam Mars-Jones heeft de ‘Hatchet Job of the Year Award’ gewonnen, de prijs voor de Britse recensie met het vurigste oordeel. Dat meldt The Gaurdian. Hij ontvangt de prijs voor zijn recensie van de roman By Nightfall van de Amerikaanse auteur Michael Cunnigham.

Mars-Jones had in totaal duizend woorden nodig om in januari 2011 in the Observer korte metten te maken met Cunninghams boek. Mars-Jones had voornamelijk veel moeite met de vele literaire verwijzingen in By Nightfall. Verwijzingen naar James Joyce en Gustave Flaubert maakten het boek te pretentieus. Ook gebruikte Cunnigham volgens de criticus woorden op een verkeerde manier.

De prijs werd begin dit jaar in het leven geroepen door enkele journalisten van the Omnivore. Deze website houdt zich bezig met het verzamelen van film-, boek-, en toneelstukrecensies.

De acht finalisten werden begin januari 2012 aangekondigd. Een van de genomineerden was criticus Mary Beard. Ze noemde het boek De Zeven Levens van Rome van Robert Hughes, dat ook in het Nederlands verscheen, ‘nog net geen schande’. Een andere kanshebber was de recensie van Alsof het Voorbij Is, waarmee Julian Barnes de prestigieuze Booker Prize won. De criticus in kwestie noemde het boek ‘niet verschrikkelijk’, om daar aan te voegen dat het ‘gewoon zo middelmatig’ was.

Adam Mars-Jones krijgt een jaarvoorraad ingemaakte garnalen. Zowel de recensenten als hun slachtoffers werden voor de prijsceremonie uitgenodigd.

    • Roderick Nieuwenhuis