Contador blijft ‘schoon fietsen’

Alberto Contador blijft wielrennen „op schone wijze, zoals altijd”. Dit heeft de oud-Tourwinnaar gisteren gezegd in zijn Spaanse geboorteplaats Pinto. Hij reageerde op zijn tweejarige schorsing, die hem maandag werd opgelegd door het internationale sporttribunaal CAS.

Tijdens de Tour van 2010 werd in zijn bloed een kleine hoeveelheid van het verboden clenbuterol aangetroffen. Het in Zwitserland gevestigde CAS oordeelde dat doping of een bloedtransfusie niet bewezen zijn. Evenmin wilde het meegaan in zijn verdediging dat vervuild rundvlees de besmettingsbron was. Daarom werd de renner toch gestraft.

Contador heeft zijn derde Tourzege van 2010 moeten inleveren. Evenals zijn zege in de Giro van 2011, omdat hij in de Italiaanse ronde voorwaardelijk geschorst was. Hij mist door zijn straf zowel de Tour als de Spelen. Hij mag komend najaar wel in eigen land meedoen aan de Vuelta, maar wilde gisteren niet bevestigen dat hij deelneemt aan de Spaanse ronde en of beroep aantekent. „We bekijken alle juridische opties.”

Volgens Contador (29) „is het duidelijk dat ik geen doping gebruikt heb. De hoeveelheid was bovendien zo klein dat ik er nooit enig profijt van heb kunnen gehad”. Hij zegt dat een vervuilde energiereep boosdoener kan zijn geweest, zoals het CAS zei. Over rundvlees sprak hij nu niet.

Contador sprak over „een lijdensweg”. Toen de gevolgen van het proces voor zijn vrouw en familie ter sprake kwam, was hij bijna in tranen. Hij stelde verder dat „mijn motivatie nu erg laag is, maar ik kom hier hopelijk sterker uit dan ooit”. Later zei hij „nog niet te weten hoe mijn lichaam op al deze stress reageert”.

De Deen Bjarne Riis, Tourwinnaar én dopingzondaar in 1996, zei als ploegleider van Saxo Bank in de onschuld van Contador te geloven, zeker nu een bloedtransfusie „kan worden uitgesloten”. Het contract wordt om technische redenen opgezegd. Ze zeiden met elkaar door te willen zodra de schorsing is afgelopen.

John Fahey, voorzitter van antidopingfederatie WADA, noemde Contador vindt een bedrieger. Fahey noemde de CAS-uitspraak helder en zei dat iedere betrapte sporter een bedrieger is. „Zo simpel is het.”