Connie

Nigel activeert de deursensor. Illustratie Notornis 51 (2004): 52.

De eerst keer dat een huismus (Passer domesticus) werd betrapt bij het eigenhandig openen van een automatische schuifdeur, was op 29 december 1990 in het busstation van Hamilton in Nieuw-Zeeland. Twee mannetjesmussen waren zo slim zelf de sensor te activeren door er langs te vliegen. Soms landden ze op de sensor en bogen ze zover voorover met hun kop dat de deuren open gingen. Eenmaal binnen, vlogen de mussen naar het cafetaria waar ze door reizigers werden gevoerd. In 1995 was het weer raak, ook in Nieuw-Zeeland, en weer een mannetje. Deze mus verschafte zich toegang tot de foyer van The Dowse Art Museum in Lower Hutt door zelfstandig de sensoren van twee (!) automatische deuren te activeren. Het museumpersoneel noemde deze legendarische mus Nigel. Hij was vijf jaar actief.

In de vogelliteratuur stopten na Nigel de meldingen van huismussen die deuren openen, het lijkt erop dat dit gedrag tot Nieuw-Zeelandse mussen beperkt blijft. Toch heeft de huismus zich wereldwijd binnenshuis gevestigd, vooral in winkel- en tuincentra. Vreemd is dan ook de ophef over die ene huismus die maanden geleden de Albert Heijn van Zeewolde koloniseerde en luid tjilpend een wijfje naar binnen probeerde te lokken. De mus met de bijnaam ‘Connie’ (vermoedelijk naar de in 2010 overleden journalist Conny Mus) was niet welkom in de supermarkt. Hij werd volgens de Levensmiddelenkrant vorige week met ontheffing gevangen en ‘in de vrije natuur’ losgelaten.

    • Kees Moeliker