Capello stapt per direct op als bondscoach Engelse voetbalelftal

Capello op 26 maart vorig jaar bij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Engeland en Wales in Cardiff. Foto AFP / Ian Kington

Fabio Capello is vandaag per direct opgestapt als bondscoach van het Engelse nationale voetbalelftal. Dat heeft de Engelse voetbalbond FA vanavond bekend gemaakt.

Capello besloot vanmiddag met onmiddellijke ingang te vertrekken omdat hij een conflict heeft met de FA over de beslissing van de voetbalbond om verdediger John Terry de aanvoerdersband te ontnemen. De aanvoerder van Chelsea wordt beschuldigd van racisme, maar de rechtszaak werd vorige week over het EK heen getild. Daarop besloot de bond Terry zijn aanvoerderschap af te pakken.

In een interview op de Italiaanse televisie liet Capello weten het met die beslissing oneens te zijn. Hij claimde dat Terry al bestraft werd voordat hij schuldig was bevonden. Vanwege dat interview werd hij door de FA op het matje geroepen.

Het opstappen van Capello komt slechts vier maanden voordat in juni in Polen en Oekraïne het Europees kampioenschap voetbal begint. De 65-jarige Capello trad in januari 2008 aan als bondscoach van Engeland. In die rol volgde hij de ontslagen Steve McClaren op. Zijn oorspronkelijke contract liep tot na het WK 2010, maar in mei van dat jaar werd bekend dat de oud-coach van onder meer AC Milan, Juventus en Real Madrid met twee jaar had verlengd. Eerder had Capello al bekendgemaakt dat hij na het EK van dit jaar zou stoppen.

    • Pim van den Dool