buzz

Michiel de Ruyter

Nu Nova Zembla richting een miljoen bezoekers opstoomt, lijkt de tijd rijp voor meer films over vaderlandse helden. Regisseur Maarten Treurniet wil het leven van Kenau Hasselaar (1526-1588) verfilmen, in 1572 heldin bij het Spaanse beleg en de val van Haarlem. Regisseur Roel Reiné en producer Klaas de Jong bereiden op hun beurt een ‘biopic’ voor over Michiel de Ruyter (1607-1676) in het rampjaar 1672, waarin de volkse, republikeinse zeeheld niet alleen strijdt tegen Britse en Franse kanonnen, maar tevens tegen perfide intriges van het Oranjehuis onder Willem III. Reiné, die het project tijdens de komende Berlinale lanceert, is na zijn succesvolle debuut The Delivery in 2000 onder de vaderlandse radar verdwenen, maar heeft in Amerika carrière gemaakt met veelal direct voor dvd bedoelde actiefilms als Death Race 2 en The Scorpion King 3.

En André Hazes

Joram Lürsen (Alles is liefde, Dolfje Weerwolfje) loopt met plannen rond voor een biopic over een andere volksheld: André Hazes. Lürsen meldde vorige week in De Telegraaf dat de Vlaamse scenarioschrijver Christophe Dirckx (De helaasheid der dingen) aan een script werkt. Idealiter gaat de film in september 2014 in roulatie, tien jaar na de dood van Hazes.

Comazuiper

Acteur Daniel Radcliffe (22), beter bekend als Harry Potter, zag zijn drankprobleem wél tijdig onder ogen. Hij gebruikte de première van zijn Victoriaanse horrorfilm The Woman in Black om daar in de Britse kranten stevig over uit te weiden. Radcliffe was naar eigen zeggen een comazuiper voordat hij in augustus 2010 geheelonthouder werd. Alcohol maakte hem tot een „onbeschoft en naar mannetje”, aldus Radcliffe in The Daily Mail, arrogant en weinig geliefd bij leeftijdsgenoten. Goede herinneringen aan drank heeft hij niet, omdat hij vanaf 2007 bij elk feestje een black-out kreeg. „Dat was echt mijn ding.” Het werd zo beschamend, dat de voormalige kindacteur zich steeds meer in eigen huis terugtrok om te drinken. Hij zou zich op feestjes graag met een paar drankjes vermaken, „maar helaas werkt het voor mij niet zo”.

Eer van de vrouw

Affiches voor de film Les Infidèles zijn vrijdag uit het Franse straatbeeld verwijderd. De Franse reclamewaakhond ARPP acht de reclame voor de overspelkomedie, die op 23 februari in roulatie gaat, een bedreiging voor de eer en waardigheid van de vrouw. De posters tonen Jean Dujardin, momenteel met The Artist Oscarkandidaat, die twee vrouwenbenen omhoog houdt met de slogan „Ik ga zo vergaderen” en acteur/regisseur Gilles Lellouche die orale seks geniet met de woorden „Oppassen, ik kom in een tunnel”.

Blasfemie

De Egyptische komiek Adel Imam (71) is in absentia door een rechtbank in Kairo veroordeeld tot drie jaar dwangarbeid en een boete wegens belediging van de islam. Imam, goodwillambassadeur voor de VN, werd door een islamitische advocaat aangeklaagd om zijn film Al-Irhabi (De terrorist) en Al-Zaeem (De leider). Imam drijft in zijn ruim honderd films mild de spot met aardse en religieuze leiders, baarden en boerka’s. Hij kwam herhaaldelijk in botsing met de Moslim Broederschap, die nu het Egyptische parlement domineert. Imam gaat in hoger beroep.

Wolvenvlees

Acteur Liam Neeson (59) weet hoe hij aandacht moet trekken voor zijn films. De dierenrechtengroep PETA roept op tot een boycot van zijn film The Grey, waarin neergestorte oliewerkers in Alaska slaags raken met een roedel wolven. De film zou aanzetten tot haat tegen een ongevaarlijke diersoort, aldus PETA. Maar de dierenbeschermers werden echt boos nadat Neeson had verklaard dat de cast in de juiste stemming werd gebracht door een stoofpot van wolvenvlees te serveren. Een nogal sterke wildsmaak, aldus Neeson, maar als Ier was hij dik tevreden omdat er veel uien en wortelen waren meegestoofd. PETA stelt tevens dat bij The Grey echte karkassen zijn gebruikt van wolven die stierven in valstrikken. Wolven knagen vaak hun eigen poot af om uit zulke vallen te ontsnappen en sterven dan aan gangreen of infecties, aldus PETA.