Assad belooft opnieuw einde geweld

Aanhangers van het Syrische regime juichen in Damascus een konvooi toe van de bezoekende Russische minister van Buitenlandse Zaken. Foto AP

De Syrische president Bashar al-Assad heeft een hoge Russische delegatie gisteren beloofd alles op alles te zetten om een eind te maken aan het overheidsgeweld tegen betogers. Maar de zware beschietingen op de opstandige stad Homs gingen onverminderd door, ook vandaag.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, weigerde vanochtend na zijn terugkeer uit Damascus te reppen van een aftreden van president Assad. Hij leverde tegelijk kritiek op het terugroepen, ten teken van internationaal ongenoegen over Assad, van Arabische en westerse ambassadeurs uit Damascus. Onder andere de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland hebben hun ambassadeur voor overleg teruggeroepen. De Amerikaanse gezant komt ook niet meer terug.

Lavrov haastte zich naar Damascus nadat Moskou en Peking in het weekeinde tot westerse en Arabische woede een resolutie in de VN-Veiligheidsraad hadden geblokkeerd die impliciet opriep tot het aftreden van Assad. Rusland weigert, al dan niet impliciet, op te roepen tot het aftreden van zijn bondgenoot Assad.

Lavrov, die door een juichende menigte aanhangers van het regime werd verwelkomd, zei vanochtend dat elke oplossing in Syrië door de Syriërs zelf moet worden gevonden. Hij meende dat de internationale gemeenschap de verschillende partijen moet overreden samen aan tafel te gaan zitten, en niet voor hen moet beslissen. Hij zei dat Assad hem had verzekerd bereid te zijn tot gesprekken met de oppositie en tot hervormingen. „De Syrische president heeft zijn goede wil bevestigd”, zei hij.

Assad heeft sinds de oppositie-opstand half maart begon al herhaaldelijk toegezegd een einde te maken aan het geweld en hervormingen door te voeren. Onder andere accepteerde hij in december het vredesplan van de Arabische Liga, dat in de gevetode VN-resolutie werd gesteund en dat eveneens beëindiging van het geweld eist. Maar er is sindsdien geen enkele aanwijzing geweest van uitvoering van dat vredesplan.

De Amerikaanse regering toonde zich gisteren sceptisch ten aanzien van Assads beloften. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, onderstreepte dat Assads „dagen zijn geteld”.

Juppé kondigde aan de druk te verzwaren op het Syrische regime – maar ook op de landen die in de Veiligheidsraad hun veto uitspraken. Een Europese functionaris zei vandaag dat de Europese Unie op korte termijn nieuwe sancties zal afkondigen, waaronder mogelijk een verbod op de invoer van Syrisch fosfaat en op commerciële vluchten tussen Syrië en Europa.

Volgens een Syrische mensenrechtengroep heeft een pro-regeringsmilitie vandaag in Homs drie gezinnen van in totaal 20 leden uitgemoord. Dodencijfers in Syrië kunnen zelden worden bevestigd, omdat het regime nauwelijks onafhankelijke waarnemers toelaat. Een activist in Homs zei telefonisch tegen het persbureau AFP dat de humanitaire situatie in Homs „rampzalig” is als gevolg van het regeringsoffensief om de stad van rebellen te zuiveren. (Reuters, AP, AFP)