Angela steunt Nicolas door dik en dun tegen Hollande

Ze steunt Nicolas Sarkozy „op elke mogelijke manier”. Bondskanselier Angela Merkel, die gisteren in Parijs op bezoek was, gebruikte voor ‘manier’ het Franse woord façon („in jeder façon”). Ze sprak dat op z’n Duits uit. Het klonk mooi, maar het wrong ook wat. Waarmee Merkel onbedoeld de Duits-Franse verhouding treffend weergaf.

De bondskanselier was met een aantal ministers naar Parijs gekomen voor overleg. Aansluitend lieten Merkel en Sarkozy zich interviewen, een gesprek dat door de ZDF en France 2 – twee staatszenders – werd uitgezonden.

Hoewel Sarkozy zich nog niet officieel herkiesbaar heeft gesteld, krijgt hij de onverhulde steun van Angela Merkel. Dat zorgt bij tegenstanders van Sarkozy voor gegrinnik.

Centrist François Bayrou bestempelde de situatie als „een kleine contradictie” en de socialistische presidentskandidaat François Hollande prees de moed van de bondskanselier: ze heeft zichzelf een loodzware taak opgelegd, het wordt niet eenvoudig Sarkozy nog aan de zege te helpen. Het illustreert de zelfverzekerdheid in het socialistische kamp.

Merkel vindt haar steun geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Het is normaal dat de Franse president en de bondskanselier zich gezamenlijk uitspreken over de schuldencrisis. Nieuw is zo’n gezamenlijk tv-optreden ook niet, aldus Merkel: het is eerder gedaan door Gerhard Schröder en Jacques Chirac.

Maar er is wel een verschil. Voor Merkel zou een Franse wisseling van de wacht lastig zijn. Ze is gewend aan de grillen van Sarkozy, en aan zijn Franse kusjes als begroetingsritueel. Met een nieuwe president, nog een socialist ook, zou ze weer van voorafaan moeten beginnen. Waarbij het nog maar de vraag is of Hollande net zo vol bewondering voor haar is als tegenwoordig Sarkozy. Le Figaro bestempelde Merkels steun als ‘le pacte anti-Hollande’. De Elysée-getrouwe krant waarschuwt dagelijks voor het ‘gevaar’-Hollande en kreeg gisteren steun van de Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Hollande is de gevaarlijkste stoorzender voor de Duits-Franse eenheid in de schuldencrisis.”

In Berlijn is op de avances richting Parijs verbaasd gereageerd. De leider van de Duitse sociaal-democraten, Sigmar Gabriel, vindt het „nogal pijnlijk”. Ineens ziet de SPD zich gedwongen om Hollande te steunen. Groenen-chef Jürgen Trittin zegt dat de Duits-Franse ‘as’ „ook moet functioneren als Sarkozy niet meer in het Elysée zit”.

Binnen Sarkozy’s UMP is niet iedereen blij met Merkels steun. Henri Guaino, adviseur van de president, vindt samenwerking evident, maar noemt het minder vanzelfsprekend als Merkel zou opdagen op UMP-bijeenkomsten. Er worden ook al grappen over gemaakt. Het gratis dagblad 20 Minutes kopte: ‘Angela et Nicolas, c’est du sérieux’ – woorden waarmee Sarkozy begin 2008 zijn relatie met Carla Bruni bevestigde.

    • Joost van der Vaart
    • Dirk Vandenberghe