Alvestêdekoarts

Geen Luts? Ach, de Fluessen is ook Balks ijs

Auke Hylkema, het assistent-rayonhoofd Balk, gaf in Nieuwsuur een update over bottleneck de Luts. Twan Huys vroeg of hem of hij het erg vond als de route niet over de Luts gaat, maar via een bypass (Fries voor ‘omleiding’) over de Fluessen. „Mocht het écht niet kunnen, dan zijn wij daartoe uiteraard bereid. Want ook de Fluessen horen bij onze ijswegencentrale, dus dan gaan ze ook over ons ijs.” Zo makkelijk laat rayon Balk zich niet buitenspel zetten.

Dat moet God maar begrijpen

De zondagsrust is heilig. Natuurlijk. Maar marathonschaatsers René Ruitenberg en Klaas de Weerd zeggen in De Telegraaf, tegen hun principe in toch op zondag te zullen schaatsen, als, als, als. „Deze is misschien de enige kans in mijn leven”, zegt De Weerd. Dus schaatsen onder op de dag des Heren.

IJshaters zijn al Tochtmoe

Enkele Tochthaters roepen op een wak te hakken in een van de Elf Steden. Want ze ergeren zich kapot, zegt Rob Hofland van het Comité Elfstedentocht Nee. „Het hele land staat stil omdat een stel idioten uit Friesland gaat schaatsen.” In 1997 deed het Comité eenzelfde oproep. De Tocht ging gewoon. Andere haters waarschuwen: áls-ie wordt verreden is iedereen al Tochtmoe.

De NS werkt weer aan een nieuwe dienstregeling

In 1997 vervoerde de NS 110.000 mensen naar Leeuwarden. En nu? „We zijn vol in voorbereiding.” En als, als, als? Ja, dan komen er extra treinen, en langere natuurlijk. Moet het dus niet te hard gaan vriezen, want ook de Elfstedentochtdienstregeling is vast niet goed bestand tegen wisselstoringen.

Ook sneu voor Van Haersma Buma!

Het AD meldt nog dat Sybrand van Haersma Buma (van het CDA en ingeloot) een longontsteking heeft. Dus als De Tocht er snel komt, kan hij niet meedoen. „Ik ben het meest gebaat bij nog een lange periode van matige vorst.”