Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Als je je verveelt in de wiskundeles

Een beetje tekenen op een stuk papier is een bekende manier om de verveling te verdrijven. Wiskundige Vi Hart weet dat dit tijdens de wiskundeles maar al te vaak gebeurt. In een speelse en sluwe videovertelling van nog geen twintig minuten weet ze je verveling te transformeren in belangstelling voor haar vak.

Ze gaat ditmaal inderdaad uit van gedachtenloos gekriebel maar ze neemt voor de zekerheid wel alvast ruitjespapier. En ze begint over spiralen. Voor je het weet heeft ze het gesprek gebracht op de getallenreeks van Fibonacci (1,1,2,3,5,8, …) waarin elk volgend getal de som is van de twee voorgaande. Langs haar neus weg laat ze zien dat de reeks niet alleen naar rechts maar ook naar links valt uit te breiden, naar negatieve getallen dus, al is dat voor het vervolg niet belangrijk.

Als op het ruitjespapier vierkanten worden getekend volgens de reeks van Fibonacci, kun je al snel een spiraal tekenen langs de hoekpunten. Zulke steeds wijder wordende spiralen komen in de natuur veel voor. Slakkenhuizen bijvoorbeeld volgen een patroon dat hier sprekend op lijkt.

Omgekeerd vind je, als je spiralen zoekt in de natuur, steeds weer de getallen van Fibonacci terug. Denneappel, ananas, artisjok, allerlei bloemen en zelfs bloemkool: tel het aantal spiraalvormige banen van hun bladeren, schubben of rozetten en je komt steevast uit op een getal uit die reeks, desnoods 55. Verbluffend detail: linksom heb je meestal een ander aantal banen dan rechtsom maar het is wel bijna altijd een getal van Fibonacci.

Het tempo is hoog, zelfs moordend. Vi Hart versnelt alle bewegingen in de video, van het tekenen van de spiralen tot het tellen van de bloemblaadjes. Haar stem buiten beeld vertelt ook snel, maar op een achteloze, luchtige toon. Té snel is het niet. Ze legt uitstekend uit; terugspoelen is zelden nodig. Maar kans om je te vervelen krijg je niet. Het is zelfs zo onderhoudend dat je alles voor je plezier een tweede keer zou kunnen bekijken.

Hiermee is nog maar een deel van haar video samengevat. Hieronder een verklaring van de spiralen uit het door de plant strategisch plaatsen van blaadjes.

Eerder meldde Vi Hart dat ze op zoek was naar een baan waarin ze dit werk voor een salaris zou kunnen doen. Dat is haar gelukt. Mathemusician noemde ze zich altijd al; zo heet nu ook haar functie bij de Khan Academy, een ander YouTube-fenomeen dat hier binnenkort zal worden beschreven.