Als Beau verliest eet hij live zijn kind o p

-Hallo, lieve luisteraars, daar zijn we dan weer met Eén Op Twee Van Drie Tot Vier Op Radio Vijf, vandaag van zes tot zeven op Radio 8. Mijn naam is Tanja Boljé en naast mij zit, zoals altijd, Tjerk van den Nachgtkaerschenmaecker. Tjerk, wat gaan we doen?

- De beurzen van Peking, Londen, Frankfurt én New York zijn in een vrije val, er is een wereldwijde financieel-economische meltdown van ongekende proporties gaande, straks een update, maar nu eerst ons hoofdonderwerp van vandaag: de Elfstedentocht van aanstaande dinsdag. We praten erover met vijf gasten. De Elfstedentocht, wat betekent die voor hen persoonlijk, en wat betekent hij voor Nederland? En die gasten zijn: Maarten van Rossem, Prem Radhakishun, Herman Pleij, Jort Kelder, en Doutzen Kroes.

- Meneer van Rossem, de Elfstedentocht, wat betekent die voor u?

- Hetisnatuurlijkeenvormvancollectievezinsbegoochelingommassaalnaareenagarischbuitengewesttetrekkenwaareenverstandigmensnognietdoodwilwordenaangetroffenomvervolgdensbijnacht&ontijovereendichtgevrorensloot…

- Prem, de Elfstedentocht, wat heb jij ermee?

- Het zo onmiddellak verboda moeta worda! Hoe noemt men de vrieskou? De vorst! Percies! Waar komt hij vandaan? Uit het oosta! Oftewel: van rechts! Die Elfstedentoer, wie doen eraan mee? Grota witta blonda mensa! Het is een neofascistisch ritueel!

- ….metallerleitroebelenationalistischesentimenten&dannatuurlijknoghetregionalechauvinismevandienareFriezenmethunblondehaar&hunblauweogen&hunbedenkelijkevoorliefdeovoorlichamelijkeoefening…

- Dat bedoel ek! Zodra jullie op die lange latten staan…

- Wacht even, latten?

- Of hoe heten die dinga! Ek heb helemaal geen verstand van skiean!

- Schaatsen, het gaat om schaatsen.

- Schaatsan, skiean, whatever! Boeie! Een beslota club van blanka middelbara manna, dat is het! De vorst komt van rechts! Dáár gaat het om!

- …terwijlnormalemensenopdatmomentnatuurlijkgewoonachterhunbureauzittenomdeeconomiedraaiendetehouden&tezorgendataldiemallotenmethunafgevrorenledematenmedischezorgkrijgen...

- We hoorden het net op het nieuws: als het doorgaat doet het hele kabinet mee, Willem-Alexander en Máxima doen mee, de drie prinsesjes hebben zich ingeschreven voor The Elfsteden Kids, Beau van Erven Dorens doet mee en als hij hem niet wint, eet hij live op SBS 6 een van zijn kinderen op, Arie Boomsma rijdt de tocht in een berenvel op twee ezelskaakbeenderen en als hij de finish haalt, trouwt hij ter plekke met zijn grote liefde Andries Knevel. Herman Pleij, wordt het niet een beetje té gek?

- Ja! En tegelijk: nee! Dát is nu juist het schitterende! Je moet mee! Sterker: je moet eroverhéén! Dát is Nederland! Dát is onze volkskaard! Let maar op, als het voorbij is. Dan zeggen de mensen die niet meegedaan hebben, die zeggen: ik was druk. Niet ik heb er een bloedhekel aan, nee: ik was druk! Mensen doen mee uit angst!

- …&ikbeninmiddelsongemerktbijhetprofvoetbal&demonarchiebelandmaardatmaaktinwezenweiniguitwantdaarziejedusexactdezelfdepotsierlijketaferelenvanhalvegareidioten&dergelijkeniewaardus…

- En de commercie? Bavaria laat vijftien Finse Playboymodellen meeschaatsen in oranje bikini’s, Nutricia zet elf enorme tankwagens met Chocomel langs de route, Unox gaat vanuit helikopers warme rookworsten droppen, Jort, wordt het niet een beetje té commercieel?

- Mèèèh, het is walglijk. Het lijkt potverdorie wel alsof alles voor geld te koop is, tegenwoordig. Ik bedoel, what’s next? Journalisten in sterspotjes voor banken? Trouwens, kan iemand duizend euri wisselen?

- Doutzen Kroes, Friezin in hart en nieren, ga je meedoen?

- Ja miskien, hangt er vanaf.

- Waarvan?

- Of ’t allemaal dóórgaat. Rainout is druk baizig om overal toestemming te kraigen en dergelaike, en als dat lukt, ja, dan kunnen we draaien.

- Draaien, waarvoor?

- Rainouts nieuwe film! Een waanzinnig epos, dat zich dus afspeelt taidens de Elfstaidentocht.

- …maarhetzounietdeeerstekeerzijndathetWitteHuisbewoondwerddooreenvolstrekteranddebiel&latenweerlijkzijninditlandgaanwenatuurlijkook…

- Is al bekend hoe die film gaat heten, Doutzen?

- Ja, De Twaalfde Stad. Over iemand die verkeerd raidt.

- Het is vijf voor half zeven. Zodirect meer over de mondiale financiële meltdown, maar nu eerst muziek!

- Luistert u naar Social Distortion met Mass Hysteria.

    • Jan Kuitenbrouwer