Actieplan tegen voetbalgeweld - meer daadkracht burgemeesters

Landelijk actieplan moet optreden van burgemeesters tegen voetbalgeweld daadkrachtiger maken. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Burgemeesters tekenen vandaag met minister Opstelten, politie, justitie en de KNVB het Landelijk Actieplan Voetbal en Veiligheid. Met dit plan moet supportersgeweld rond voetbalwedstrijden sterk worden teruggedrongen.

Het plan is een reactie op de recente verheviging van supportersrellen, schrijft De Telegraaf . Zo werd vorig jaar september het Maasgebouw in Rotterdam bestormd. De chaos die ontstond was zo hevig dat agenten zich genoodzaakt voelden hun dienstwapens te trekken.

In oktober waren er ook rellen na de wedstrijden NEC-Vitesse en FC Utrecht-FC Twente. En dan was er natuurlijk nog het trapincident met supporter Wesley dat ervoor zorgde dat de bekerwedstrijd Ajax-AZ moest worden gestaakt.

Opstelten: plan geen papieren tijger

Het vandaag te ondertekenen actieplan zet vooral in op een krachtdadiger optreden. Minister Opstelten benadrukt volgens De Telegraaf dat de regie tijdens het ingrijpen bij de burgemeesters ligt. Hij zegt tegen die burgemeesters:

“Die regierol kunt u beter invullen als er een gedegen plan van aanpak aan ten grondslag ligt, en dat wordt geen papieren tijger.”

Vanaf 1 april wordt het verder mogelijk een meldplicht, contract- of gebiedsverbod op te leggen in combinatie met een celstraf. Nu kan dat nog alleen als aparte sanctie worden opgelegd.

Ook moet geweld tegen stewards in en om het stadion strenger worden bestraft, dient de inzet van beveiligingscamera’s te worden verbeterd en zullen de vuurwerkcontroles worden opgevoerd.

Van de ergste voetbalhooligans zal per club een heuse top-10 worden samengesteld. Hun gegevens zullen worden verzameld in een speciale databank.

    • Niels Posthumus