Accountant moet na acht jaar weg

Een accountantsfirma mag maximaal acht jaar lang de boeken van dezelfde klant controleren. Na die periode moet een bedrijf voor minstens twee jaar op zoek naar een andere accountant.

Dat is de strekking van een amendement dat PVV-Kamerlid Roland van Vliet gisteren heeft ingediend. Het amendement, dat alleen betrekking heeft op grotere bedrijven en financiële instellingen, kan op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen. Aanvankelijk was Van Vliet voor een periode van zes jaar, maar hij verlengde die termijn als handreiking naar diegene die dat te kort vonden.

Het was gisteren niet de enige aanscherping van regels voor accountants. De politiek verwijt de beroepsgroep medeverantwoordelijk te zijn voor de bankencrisis, omdat zij niet waarschuwde voor de grote risico’s die de financiële instellingen op zich namen.

Zo werd ook duidelijk dat accountants die een wettelijke controle bij een bedrijf uitvoeren, bijna geen andere activiteiten bij diezelfde klant meer mogen verrichten. Maandag had minister De Jager (Financiën) tevergeefs gepleit voor een lichter regime, waarbij controlerende accountants bijvoorbeeld ook onderzoek naar fraude mogen verrichten.

Initiatiefnemer Ronald Plasterk (PvdA) hield gisteren vast aan een bijna volledig verbod op bijklussen door accountants. Zijn amendement, mede ingediend door SP en GroenLinks, lijkt komende dinsdag bij de stemmingen op een meerderheid te kunnen rekenen. De Kamer wil verder toezichthouder AFM meer ruimte geven om controle uit te oefenen op de accountantssector.

De aanscherpingen voor de accountants vonden plaats tijdens een debat waarin zes wetsvoorstellen werden behandeld die een betere beheersing van de financiële sector moeten regelen. De Jager kreeg gisteren van alle partijen voluit steun voor zijn wetsvoorstellen.