Aandeelhouders dagvaarden Deloitte in Ahold-zaak

De accountants van Deloitte zijn volgens de aandeelhouders mede aansprakelijk voor de schade die beleggers in de Ahold fraudezaak hebben geleden. Foto NRC / Maurice Boyer

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft accountancybedrijf Deloitte gedagvaard omdat het de jaarrekeningen van Ahold onterecht zou hebben goedgekeurd. De accountants van Deloitte zijn volgens de aandeelhouders mede aansprakelijk voor de schade die beleggers in de Ahold fraudezaak hebben geleden.

Het gaat over de jaarrekeningen voorafgaand aan 2003, toen de boekhoudfraude naar buiten kwam. De koers van Ahold kelderde daardoor, waardoor de beleggers schade leden.

‘De beleggers hadden andere aandelen gekocht als Deloitte controlerende taak juist had uitgevoerd’

De vereniging wijst erop dat de beleggers andere aandelen hadden gekocht als Deloitte zijn controlerende taak wel juist had uitgevoerd. De VEB heeft meerdere keren met Deloitte overlegd over schadevergoeding, maar de partijen konden het niet eens worden. Daarom is de VEB naar de rechtbank in Amsterdam gestapt.

De vereniging wijst erop dat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een accountant van Deloitte al in 2008 heeft berispt voor de gebrekkige controle bij Ahold. Uit de uitspraak bleek dat de jaarrekening vaak al werd goedgekeurd voordat de benodigde gegevens waren gecontroleerd.

‘Deze zaak is een van de dieptepunten in de Nederlandse accountancy’

De zaak behoort volgens de VEB tot de dieptepunten in de Nederlandse accountancy. De problemen zouden breder spelen. “Beleggers kunnen niet vertrouwen op de goedkeurende verklaring van de accountant.” De vereniging wijst erop dat de Autoriteit Financiële Markten onlangs een boete oplegde aan accountancybedrijf Ernst & Young. Een accountant had een document in een controledossier een andere datum gegeven.

    • Marije Willems