Zoektocht op Filipijnen naar tientallen vermisten na aardbeving

Residents drive past cracks in a road caused by an earthquake in Negros Oriental, central Philippines February 6, 2012. The magnitude 6.7 earthquake struck the central Philippine island of Negros on Monday, triggering landslides that toppled houses and killing at least 12 people, including two children, officials said. REUTERS/Bongbong Woo Tadifa (PHILIPPINES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) Bewoners rijden langs forse scheuren in de weg, veroorzaakt door de aarbeving op het eiland Negros. Foto Reuters / Bongbong Woo Tadifa

In de Filipijnen zoeken reddingswerkers naar overlevenden van de aardbeving van gisteren. Er worden nog tientallen mensen vermist.

Zeker vijftien mensen zijn bij de aardbeving op het eiland Negros, die een kracht had van 6,7 op de schaal van Richter, om het leven gekomen.

Huizen liggen bedolven onder een lawine van aarde en stenen. In sommige gebieden is de stroom uitgevallen en is er geen telefoonverkeer mogelijk. Veel mensen namen in paniek de benen na de uitvaardiging van een tsunami-waarschuwing.

Reddingswerkers proberen met pikhouwelen en scheppen het puin te verwijderen in de hoop mensen onder de rommel vandaan te kunnen halen. De hulpverlening wordt gehinderd door problemen met de infrastructuur. Drie belangrijke bruggen zijn ingestort en ook een aantal wegen is beschadigd geraakt. Voedselhulp en medicijnen staan klaar even buiten de provinciehoofdstad Dumaguete, maar kunnen niet naar de getroffen dorpen worden gebracht.

Het hoofd van het rampenteam op de lokale radio:

“Het ziet ernaar uit dat er geen hoop meer is op het levend vinden van de 29 vermisten.”

    • Marije Willems