Werknemers NedCar gaan vrijdag staken tegen ‘botte sluiting’

Aanstaande vrijdag leggen zo’n 1000 werknemers het werk neer bij de autofabrikant NedCar in Limburg. Dat is besloten op een protestactie die vandaag plaatsvond in Born, meldt de NOS. Gisteren maakte autofabrikant Mitsubishi bekend de productie bij NedCar te stoppen.

In 2013 waarschijnlijk geen activiteit meer in de fabriek van NedCar in Born. Foto NRC / Rien Zilvold

Aanstaande vrijdag leggen zo’n 1000 werknemers het werk neer bij de autofabrikant NedCar in Limburg. Dat is besloten op een protestactie die vandaag plaatsvond in Born, meldt de NOS. Gisteren maakte autofabrikant Mitsubishi bekend de productie bij NedCar te stoppen.

Volgens persbureau Novum meldt een woordvoerder van FNV Bondgenoten dat het voltallige personeel, ongeveer 1500 medewerkers, aanwezig was bij de protestactie. De werknemers riepen Mitsibishi-topman Hiroshi Harunari op in te grijpen en maximaal mee te werken aan alternatieven om werk te behouden bij Nedcar en in Limburg.

Personeel wil vrijdag staken

Tijdens de protestbijeenkomst dinsdag werd duidelijk dat de stakingsbereidheid groot is bij het personeel. Onder andere bestuurder bij FNV Bondgenoten Henk van Rees en SP-leider Emile Roemer spraken tijdens de twee uur durende bijeenkomst het personeel toe en probeerden de medewerkers een hart onder de riem te steken. Volgens persbureau Novum zei Van Rees dat de druk op Mitsubishi om ruimte te maken voor andere partijen voor nieuw werk maximaal wordt opgevoerd:

“Harunari moet met iets fatsoenlijkers komen dan een botte sluiting.”

Mitsubishi stopt met productie bij NedCar in Nederland

Gisteren maakte Mitsubishi bekend dat het eind dit jaar stopt met het produceren van auto’s bij NedCar in Nederland. Daarmee is ‘t het eerste Japanse autobedrijf dat stopt met het maken van auto’s in Europa, melden Japanse media. Waarschijnlijk betekent dit dat de autofabriek in Born de deuren moet sluiten.

FNV-bestuurder Henk van Rees noemde de sluiting gisteren in een persbericht van FNV Bondgenoten ‘een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse en Limburgse maakindustrie’:

“Nedcar is een kroonjuweel van de Nederlandse maakindustrie. Kroonjuwelen koester je en gooi je niet op de vuilnisbelt zoals Mitsubishi nu dreigt te doen. Wij vinden dit volstrekt onacceptabel.”

Sluiting slecht voor werkloosheid Limburg

Paul van der Steen, correspondent in Limburg, schreef gisteren in NRC Handelsblad dat de sluiting van de autofabriek niet gunstig is voor de werkloosheid in Limburg. Niet alleen verdwijnen in Born nu namelijk 1.500 banen, ook bij de aan NedCar gelieerde toeleveringsbedrijven staan naar schatting nog eens zo’n 3.500 banen op de tocht:

“NedCar was in de jaren 70 het belangrijkste werkgelegenheidsproject voor de regio, na sluiting van de mijnen in de jaren 60 en 70. Sluiting van NedCar komt op een moment dat de werkloosheid in Limburg met 6,8 procent voor Nederlandse begrippen relatief hoog is, het gemiddelde voor het hele land is 5,8 procent. Bovendien is er nauwelijks geld voor nieuwe werkgelegenheidsprojecten en wordt er bij de uitkeringsinstantie UWV fors bezuinigd op budgetten voor bij-, her- en omscholing.”

Laatste stukje Nederlandse auto-industrie weg

Volgens Van der Steen betekent de sluiting van Nedcar dat het laatste stukje van de Nederlandse auto-industrie verdwijnt. De kans op een mogelijke overname is daarmee zeer klein geworden:

“Het was de Japanse Mitsubishi-directeur Hiroshi Harunari van Buitenlandse Productie die vanochtend persoonlijk het slechte nieuws aan minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) kwam brengen. (…) Harunari hield in het gesprek met Verhagen nog één overlevingsscenario voor NedCar overeind. De assemblagefabriek is te koop voor het symbolische bedrag van 1 euro. Maar dan moet de eventuele overnamekandidaat wel bereid zijn om de kosten voor het afvloeien van overtollig personeel voor zijn rekening nemen. Praktisch gesproken zijn daarmee de kansen op een overname tot een minimum gereduceerd.”

Fabriek na ruim 45 jaar dienst dicht

De automobielfabriek opende in 1967 de deuren in Born. De fabriek produceerde aanvankelijk de Nederlandse DAF. Mitsubishi kwam in 1991 naar Born toen de autofabriek met Volvo en de Nederlandse Staat als eigenaar, werd omgevormd tot NedCar. In 1999 beleefde die onderneming haar top, toen in een jaar tijd 262.196 auto’s werden geproduceerd.

    • Judith Laanen