Weer

Komt-ie er of komt-ie er niet? Het gaat er om spannen, want in de loop van komend weekeinde nadert de gevreesde dooi.

Langs de flanken van een langgerekt hogedrukgebied, van bij de Azoren via de Britse eilanden naar Scandinavië en Rusland, blijft met een noordoostelijke wind voorlopig nog vrieslucht aangevoerd worden. In het weekeinde zakt echter die zone steeds verder naar het zuiden. Daarachter draait de wind naar west tot zuidwest en valt de dooi in. Meest waarschijnlijk gebeurt dat in Friesland laat op zaterdag of op zondag.

Vanavond en vannacht is van een zuidwestenwind nog geen sprake. Wel wordt door een aantal wolkenvelden en het binnenstromen van iets minder koude lucht de vorst wat getemperd: het gaat 5 tot 8 graden vriezen. In het uiterste noorden en oosten kunnen een paar vlokken sneeuw vallen.

Morgen wisselen perioden met zon en bewolking elkaar af. Het blijft droog. Bij een matige noordoostenwind wordt het 0 graden op de Wadden tot -3 in Zuid-Limburg.

Nadat het donderdagnacht weer matig vriest, komt het in de nachten naar vrijdag en zaterdag weer op veel plaatsen (ook in Friesland) tot strenge vorst: -10 tot -15.