VS polsen Nederland over hulp in Straat van Hormuz

Minister Hillen van Defensie wil in principe mijnenjagers beschikbaar stellen als Iran de zeestraat sluit.

München. De Amerikaanse regering heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) gevraagd of Nederland bereid is mijnenjagers in te zetten als Iran de Straat van Hormuz afsluit. Hillen heeft in beginsel positief gereageerd. Mijnenjagers worden ingezet voor het mijnenvrij houden of maken van wateren.

„Toen ik vorige maand in Washington was, hebben de Amerikanen me gepolst of we bereid zouden zijn met mijnenjagers te assisteren bij het openhouden van de Straat van Hormuz”, zei Hillen dit weekeinde in de marge van een conferentie over defensiezaken in München. „Ik zei: in principe ja. Maar ik krabde me wel meteen op m’n hoofd, want we hebben nog maar zes mijnenjagers. Toen ik als minister aantrad, hadden we er nog tien.” In verband met de bezuinigingen op Defensie zijn vier schepen buiten gebruik gesteld.

Iran dreigde vorige maand de belangrijkste scheepvaartroute voor de export van olie af te sluiten, als westerse landen Iraanse olie zouden boycotten. Kort daarna echter suggereerde Iran, dat zelf sterk afhankelijk is van olie-export via de Straat van Hormuz, dat het zo’n vaart niet loopt.

Hillen bracht in januari zijn eerste officiële bezoek aan zijn Amerikaanse collega Panetta. Daarbij kwam ook de oorlog in Afghanistan ter sprake. Hillen zei zaterdag in München dat alle NAVO-landen het eens zijn dat de Afghanistan-missie niet eerder dan 2014 beëindigd zal worden. NRC