VS gaan Syrische oppositie niet voorzien van wapens

Caption: An image grab taken from a video uploaded on YouTube on February 7, 2012 shows Syrian army tanks near Zabadani near the capital Damascus. At least 21 civilians and four soldiers were killed On February 7 in violence across Syria, the majority of them in the flashpoint central city of Homs, activists said. AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == Syrische tanks bij de hoofdstad Damascus. Vandaag zouden minstens 21 mensen omgekomen zijn tijdens gevechten in het hele land. Foto AFP / YouTube

De Verenigde Staten zijn niet van plan de Syrische oppositie wapens te verschaffen, hoewel daar door sommige Congresleden op wordt aangedrongen.

“Wij overwegen die stap nu niet”, zei een woordvoerder van het Witte Huis vanavond, meldt persbureau AP. Wel wordt bekeken hoe er humanitaire hulp kan worden geboden. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zei woordvoerster Victoria Nuland dat de VS alle opties altijd open houden, maar “niet denken dat meer wapens in Syrië het antwoord zijn”. Onder degenen die oproepen wapensteun aan de Syrische oppositie te overwegen is de Republikeinse senator John McCain: “Wij moeten beginnen opties te overwegen, zoals het bewapenen van de oppositie. Het bloedvergieten moet ophouden.”

De VS willen het bewind van president Bashar al-Assad met sancties onder druk zetten. De VS en hun bondgenoten hadden gehoopt op een resolutie van de Veiligheidsraad waarin Assad werd opgeroepen de macht over te dragen, maar deze strandde zaterdag op een veto van Rusland en China.

Eerder vanavond beloofde Assad na een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat alles gedaan wordt om een stabiel Syrië te creëren en te ondersteunen. Ook liet hij weten dat er snel een datum voor een referendum komt waarin het Syrische volk zich kan uitspreken over het hervormen van de grondwet. Dat zou Bashar-al-Assad hebben beloofd aan Lavrov. Assad zou hem hebben verzekerd dat hij een einde wil maken aan het bloedvergieten en bereid is te praten met de oppositie. Ook liet hij weten dat de waarnemingsmissie van de Arabische Liga welkom blijft.

    • Hans Klis