Verkoop Wehkamp levert Scheepbouwer fortuin op

Scheepbouwer verdiende in zijn tijd bij KPN ruim 37 miljoen euro. Foto NRC / Maurice Boyer

Voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer kan een fortuin verdienen aan de verkoop van Wehkamp. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Scheepbouwer, die vorig jaar met pensioen ging, investeerde volgens bronnen rond het bedrijf eind 2008 een kleine 40 miljoen euro in de webwinkel, goed voor een belang van 40 procent. Nu staat Wehkamp te koop, en zal mogelijk meer dan een half miljard euro opbrengen.

Wehkamp staat op dit moment via een veiling te koop. Uit de eerste biedingen die vorige week binnenkwamen lijkt de opbrengst minimaal 500 miljoen te bedragen, aldus bronnen rondom de verkoop. Dat betekent dat Scheepbouwer een bruto winst kan boeken van 160 miljoen euro. De komende weken zal de overnamesom naar verwachting oplopen als partijen hun finale biedingen doen.

Eind 2008 speelde Scheepbouwer, die in zijn tijd bij KPN ruim 37 miljoen euro verdiende, privé een leidende rol bij de managementbuy-out van Wehkamp. Samen met de twee directeuren kocht hij 80 procent van de aandelen van IK Investments Partners. Hij werd president-commissaris. Scheepbouwer heeft de helft van dat pakket, 40 procent.

Ahold genoemd als mogelijke koper

Eind vorig jaar zetten de eigenaren de internetwinkel in de etalage. Vorige week sloot de termijn voor de eerste biedingsronde. Een handvol kandidaten meldde zich, waaronder private-equityfirma’s Carlyle en CVC. Ook Ahold wordt genoemd als mogelijke koper.

De eerste biedingen lagen volgens betrokkenen tussen de 500 miljoen en 600 miljoen euro; veel lager dan wat de begeleidende zakenbank voor ogen had – 750 miljoen tot 1 miljard euro – maar levert voor de verkopende aandeelhouders nog altijd een flinke winst op.

Een woordvoerder van Wehkamp wil tegenover NRC Handelsblad niet ingaan op de biedingen noch op de samenstelling van het aandeelhoudersbestand. Scheepbouwer zelf wenste niet te reageren.

Lees vanmiddag in NRC handelsblad het achtergrondartikel ‘Ahold logische koper van Wehkamp’. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees).