Veel omkoping profvoetballers in Oost-Europa

Een op de negen profvoetballers in Oost- en Zuidoost Europa is ooit benaderd voor omkoping bij voetbalwedstrijden. Dat blijkt uit een enquête die de internationale spelersvakbond FIFPro heeft gehouden onder 3.357 voetballers in twaalf landen.

De resultaten van de enquête zijn door de vakbond gebundeld in een zwartboek, dat vandaag gepresenteerd zou worden op een persconferentie in Brussel. Het zwartboek beschrijft veelvoorkomende misstanden als contractbreuk, omkoping, racisme, bedreiging en mishandeling van voetballers in de twaalf landen waar de enquête werd gehouden: Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Kazachstan, Kroatië, Montenegro, Oekraïne, Polen, Rusland, Servië, Slovenië en Tsjechië.

Volgens de FIFPro zijn de resultaten van het onderzoek „het topje van de ijsberg”. De vakbond wil de misstanden gaan aanpakken – samen met bijvoorbeeld de Europese voetbalbond UEFA, de profcompetities en clubs – en hoopt op betrokkenheid van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Uit het onderzoek van FIFPro blijkt dat 41 procent van de voetballers in Oost- en Zuidoost Europa hun salaris niet op tijd krijgen uitbetaald. In Montenegro geldt dat voor 94 procent van de voetballers, in Griekenland voor tweederde.

De afgelopen tijd is er in het Europese profvoetbal een aantal omvangrijke omkoopschandalen aan het licht gekomen. Onder meer in Duitsland, Finland, Italië en Turkije werden wedstrijden beïnvloed door de georganiseerde misdaad. Goksyndicaten kunnen bij illegale wedkantoren in Azië miljoenen verdienen door in te zetten op gemanipuleerde wedstrijden.

Uit het onderzoek van de FIFPro blijkt dat omkoping op een veel grotere schaal voorkomt in het Europese profvoetbal dan tot nu toe bekend is. Op basis van de antwoorden van de geënquêteerde voetballers concludeert de vakbond dat in elk elftal in de onderzochte landen gemiddeld één voetballer ooit is benaderd voor omkoping. In Griekenland geldt dat voor 30 procent van de spelers. En in Rusland, waar het WK van 2018 wordt georganiseerd, meldde bijna de helft (43 procent) van de voetballers dat er in de nationale competitie sprake was van omkoping.

In het zwartboek staat ook een aantal verklaringen van voetballers. Zo beschrijft de Kroaat Mario Cizmek hoe hij met zijn medespelers van FC Croatia Sesvete maandenlang geen geld kreeg en uiteindelijk bezweek voor het aanbod wedstrijden met opzet te verliezen – in ruil voor geld. Nadat Cizmek en zijn ploeggenoten een serie wedstrijden op verzoek hadden gemanipuleerd, werd hij gearresteerd. „Alles wat ik heb bereikt in het voetbal is nu uitgewist”, zegt Cizmek in het rapport. „Ik heb alles verloren.”

Een op de zes spelers in de twaalf landen is ooit gedwongen alleen te trainen. De Servische voetballer Vladimir Radivojevic van de club Mladost Lucani werd bijvoorbeeld uit de selectie gezet, toen hij weigerde zijn aflopende contract te verlengen. Hierdoor zou zijn club geen afkoopsom meer voor hem kunnen vragen. Radivojevic moest van zijn coach voortaan ook ’s nachts trainen.