Van Gaal niet naar Ajax na zege van Cruijff bij rechter

De benoeming van Louis van Gaal als algemeen directeur van Ajax mag niet doorgaan. Ook de benoeming van Martin Sturkenboom moet worden vernietigd, aldus een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof vanmorgen.

Met het oordeel van het hof lijkt het langlopende bestuursconflict rond Ajax in het voordeel van Johan Cruijff beslecht. Het vonnis is een nederlaag voor president-commissaris Steven ten Have, die hoger beroep had ingesteld na een eerder oordeel van de voorzieningenrechter.

Het conflict draait om de benoeming van Van Gaal die volgens commissaris Cruijff buiten hem om genomen is door de andere vier commissarissen.

Het gerechtshof gaat daar in mee en noemt het „aannemelijk dat er sprake is geweest van een vooropgezet plan om te bewerkstelligen dat Cruijff op de besluitvorming van 16 november geen daadwerkelijke invloed kon uitoefenen” op het voorstel van de overige commissarissen om Van Gaal voor te dragen als algemeen directeur.

Van Gaal, die in onmin leeft met Cruijff, zou op 1 juli dit jaar beginnen. Tot die tijd functioneren Sturkenboom en Danny Blind op interim-basis in de Ajax-directie. Ook dat is tegen de zin van Cruijff.

Cruijff was wel uitgenodigd voor een vergadering op 16 november, waarbij hij niet aanwezig kon zijn vanwege de verjaardag van zijn dochter. Maar Ten Have heeft „niet aannemelijk kunnen maken dat niet alleen de voorgeschreven termijn niet in acht genomen had kunnen worden maar ook dat er een noodzaak bestond de oproepingstermijn van Cruijff tot slechts enkele uren te beperken”, aldus het arrest.

Ten Have hoopte met het hoger beroep een uitspraak terug te draaien van de voorzieningenrechter in december. Die bepaalde dat de benoemingen wel rechtsgeldig waren. Maar de lagere rechter oordeelde ook dat eerst de aandeelhouders de gelegenheid moeten kunnen krijgen zich uit te spreken over het vertrouwen in de raad van commissarissen.

Dat gebeurt aanstaande vrijdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Het oordeel van het hof zal daarbij een rol spelen. Aandeelhouders kunnen met het oordeel in de hand bijvoorbeeld een zaak aanspannen bij de Ondernemingskamer om te onderbouwen dat de raad van commissarissen niet functioneert.

De advocaat van Ten Have c.s., Peter Wakkie, stelt dat het „nog geen einde verhaal” is. Volgens hem geeft de uitspraak ruimte om de benoeming van Van Gaal en Sturkenboom alsnog rechtsgeldig te nemen. Of dat gebeurt is niet duidelijk; Wakkie wil zich eerst beraden.