Turkije komt met nieuw plan voor Syrië na ‘fiasco’ VN - Russische minister bij Assad

Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses lawmakers of his party at the parliament in Ankara on February 7, 2012. Erdogan today announced a new initiative with regional players to halt months-long violence in Syria after the veto of a UN draft which he said gave President Bashar al-Assad "license to kill." "We will start a new initiative with those countries who stand by the Syrian people, not the regime," Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said in parliament, without providing any details. AFP PHOTO / ADEM ALTAN Erdogan: het veto van China en Rusland bij de VN-Veiligheidsraad is een fiasco. Foto AFP / Adem Altan

Turkije bereidt een nieuw initiatief voor met de landen die zich verzetten tegen het Syrische bewind van president Assad. Dat zei de Turkse premier Tayyip Erdogan vandaag.

Zaterdag stemden China en Rusland tegen de Syrië-resolutie in de VN-Veiligheidsraad, die de “volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van bloedvergieten in Syrië. De overige dertien leden van de VN-Veiligheidsraad stemden wel voor de resolutie.

Erdogan noemde het veto van China en Rusland bij de VN-Veiligheidsraad “een fiasco voor de beschaafde wereld”. De Turkse premier gaf geen verdere details over het nieuwe initiatief voor Syrië.

Russische minister spreekt vandaag met Assad in Damascus

Ondertussen voert de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag gesprekken met Assad in Damascus.

“Elke leider van elk land moet zich bewust zijn van zijn verantwoordelijkheid. U bent zich bewust van de uwe”, zei Lavrov tegen Assad, zo meldt het Russische persagentschap RIA.

    • Marije Willems