Troost voor boze Spanjaarden: hij mag wel in Vuelta

Veel Spanjaarden hekelen de zware straf voor landgenoot Contador. „Wat een klotestreek”, zei vijfvoudig Tourwinnaar Indurain.

(FILES) - Picture taken on July 22, 2010 of White jersey of Best Young, Luxembourg's Andy Schleck (R) climbing ahead of Yellow jersey of Overall leader, Spain's Alberto Contador, during the 17th stage of the 2010 Tour de France cycling race run between Pau and the famous Col du Tourmalet pass in French Pyrenees. The Court of Arbitration for Sport (CAS) suspended on February 6, 2012 Spanish cyclist Alberto Contador for two years for a doping offence he committed during the 2010 Tour de France, officials said. The suspension, which runs through to August 6, 2012, means that Contador is stripped of his victory in the race that year, leaving it to Luxembourg's Andy Schleck. AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE AFP

Spanjaarden wentelden zich gisteren collectief in zelfmedelijden na het bekend worden van de schorsing van hun wielerheld Alberto Contador. Sportkranten, collega-wielrenners, radioluisteraars en twitteraars: de verontwaardiging over de hoge straf van het sporttribunaal CAS voor de Tourwinnaar was overweldigend. „Wat een klotenstreek”, vatte Miguel Indurain het ongenoegen samen.

De gebruikte argumenten van het tribunaal én de hoge strafmaat konden op weinig begrip rekenen. Het CAS oordeelde dat onduidelijk blijft hoe de 50 picogram clenbuterol in het bloed van Contador terecht is gekomen. Er is geen bewijs voor bewust dopegebruik, noch voor het maskeren hiervan via een bloedtransfusie. Het CAS kon niet meegaan in Contadors theorie dat hij de clenbuterol via een besmet lapje rundvlees had binnengekregen. Het tribunaal denkt dat een vervuild voedingssupplement zoals een energiereep eerder de oorzaak was.

De staatssecretaris van Sport reageerde in een verklaring dat „elke veroordeling van een Spaanse sporter reden is voor triestheid in de hele sportwereld”. Maar hij toonde ook „maximaal respect” voor de uitspraak van het CAS „en voor zijn absolute afwijzing van dopegebruik”.

De eind 2011 aangetreden regering-Rajoy reageert daarmee voorzichtiger dan de vorige premier Zapatero. Diens voorlichter stelde in februari 2011 nog dat „er geen enkele juridische reden is Contador te vervolgen”. Contador kreeg gisteren wel de steun van politici op lokaal en regionaal niveau. De burgemeester van zijn geboortestad Pinto noemde de veroordeling „onterecht”, omdat „doping niet bewezen is”. De presidente van de regio Madrid stelde dat „de Madrilenen achter Contador staan”.

In de Spaanse media werden meteen duistere motieven achter dit ogenschijnlijke salomonsoordeel verondersteld. Een veel gehoorde theorie: het sporttribunaal heeft Contador geslachtofferd, omdat vrijspraak een gevaarlijk precedent zou hebben geschapen. Als hij gisteren was vrijgesproken, zouden allerlei dopingregels op de schop moeten.

Nu kan de zaak Contador juist dienen als afschrikwekkend voorbeeld. Hij moet verscheidene prijzen inleveren en mist deze zomer de Tour en Spelen. Troost voor Spaanse wielerfans: hij mag starten in de Vuelta.

De steun is niet unaniem. In peilingen op internet, met de vraag of de straf terecht is, antwoordde een ruime meerderheid ‘nee’. Een minderheid van 15 à 20 procent zei niet te geloven in zijn onschuld.

Spaanse sporters wonnen de voorbije jaren hoofdprijzen in voetbal, tennis, autosport en basketbal. De successen werden regelmatig ontsierd door dopingaffaires. In 2006 brak het schandaal rond bloeddopingarts Fuentes uit, waarbij tientallen sporters in opspraak kwamen. Vorig jaar werd met de ‘Operatie Windhond’ een dopingnetwerk opgerold rond de olympische atletiekkampioene Marta Domínguez.

Spanje kampt hierdoor nog steeds met het in de vorige eeuw gevestigde imago van dopingwalhalla. Na de affaire-Fuentes werd weliswaar wetgeving aangenomen die het voor justitie mogelijk maakt strenger op te treden, toch klinkt er kritiek op de naleving hiervan. Zo lijken in het Windhond-onderzoek vooralsnog veel hoofdrolspelers weg te komen.

Het zette Joan Justribó aan tot een kritische column in sportkrant El Mundo Deportivo. De journalist plaatste vraagtekens bij de CAS-motieven, maar riep zijn landgenoten op naar zichzelf te kijken. „De sportwereld kan deze gelegenheid aangrijpen voor zelfkritiek, of we doen het tegenovergestelde en verliezen ons in achtervolgingswaanzin.”

Contador sloot zich gisteren bijna de hele dag op in zijn huis in Pinto, een voorstad van Madrid. Vanavond zou hij hier om half 8 een persconferentie geven. Vorig jaar liet hij doorschemeren dat hij zijn loopbaan mogelijk zou beëindigen, als hij veroordeeld wordt. Maar in Spanje wordt er op gespeculeerd – en gehoopt – dat de massale steun hem zal overtuigen toch te blijven fietsen. Gisteren liet zijn broer Fran weten: „Het is voor Alberto duidelijk is, hij stopt niet.”

    • Merijn de Waal