Top van ASML toucheert 5,7 mln met aandelenverkoop

De top van chipmachinefabrikant ASML heeft op grote schaal aandelen in het bedrijf verkocht. Vier van de vijf leden van de raad van bestuur verkochten vorige week donderdag in totaal voor 5,7 miljoen euro aandelen, zo blijkt uit meldingen bij de Autoriteit Financiële Markten.

Bestuursvoorzitter Eric Meurice verzilverde ruim de helft van zijn vrij beschikbare aandelen. Opbrengst: ruim een half miljoen euro. Martin van den Brink, Frits van Hout en financieel directeur Peter Wennink oefenden al hun opties uit – de rechten om aandelen te kopen – en verkochten nog dezelfde dag de daarmee verkregen aandelen. Van de Brink deed dat voor 1.873.919 euro, Wennink voor 1.765.289 euro en Van Hout voor 1.551. 892 euro. Zij bezitten nul aandelen in het bedrijf.

ASML maakte vorige maand beter dan verwachte cijfers bekend. Het concern profiteert van de enorme vraag naar halfgeleiders als gevolg van de snel groeiende markt voor tablets en smartphones.

Bestuurders worden met opties en aandelen beloond zodat hun beloning meer afhankelijk is van de prestaties op de beurs. Aandeelhouders hopen dat bestuurders daardoor beter oog hebben voor de belangen van de economische eigenaren.

Frederic Schneider-Maunoury is het enige lid uit de directie dat geen aandelen verkocht. De bestuurder bezit geen vrij beschikbare aandelen. Topman Meurice is het enige lid van de raad van bestuur dat nog vrij verhandelbare aandelen ASML bezit.